Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een netwerk?

#Techniek

Geplaatst op 27 juni 2024

Een netwerk is het geheel van aan elkaar gekoppelde computers die gegevens kunnen uitwisselen. Met computers bedoelen we alles wat communiceert: je computer, laptop, telefoon of smartwatch. Natuurlijk kun je nog veel meer dingen verzinnen, bijvoorbeeld slimme apparatuur, zoals een slimme koelkast, slimme lampen of een digitale radio.  

Welke netwerken zijn er?  

Er zijn heel veel verschillende netwerken, waar we je niet allemaal mee gaan vermoeien. We gaan het in deze blog hebben over een thuisnetwerk en een telecomnetwerk (of providernetwerk). En we noemen dan nog kort een mesh-netwerk.  

Thuisnetwerk 

Alles wat verbonden is met je modem of router thuis, hoort bij je thuisnetwerk. Apparaten kunnen verbonden zijn via een draadje, via de LAN-poort of via je wifi. 

Hoe ziet een thuisnetwerk eruit? 

In een thuisnetwerk is je modem het centrale ‘aanspreekpunt’. Die zorgt voor verbinding met de buitenwereld. Alles in je huis communiceert met het modem in je meterkast. Een korte uitleg van de functies van dat modem: 

 • Router: die routeert alles wat binnenkomt en naar buiten gaat.  
 • LAN switch: daar kun je je computer met een kabel op aansluiten. 
 • LAN wifi: daarmee kun je apparaten draadloos aansluiten. 
 • Dect: hiermee kun je je vaste telefoon draadloos aansluiten. 
 • Telefoonpoortje: hiermee kun je je vaste telefoon met een kabel aansluiten. 
 • WAN-poort (DSL of glas): daarmee maak je verbinding naar internet. 

Telecom-netwerk  

Een telecomnetwerk is het geheel van verbindingen die communicatie (elektronische) tussen twee of meerdere aansluitpunten mogelijk maakt. Oftewel: het netwerk waarmee je via je provider met internet bent verbonden.  

Als je je thuisnetwerk wil aansluiten op internet, heb je een provider nodig. Kliksafe bijvoorbeeld. Kliksafe heeft geen kabels in de grond; we kopen het gebruik van die kabels in bij netwerkleveranciers. Die partijen zorgen ervoor dat het internetverkeer van de klant bij onze filterdienst afgeleverd wordt. En daar wordt het verder gerouteerd het internet op, door een router. Dit zijn allemaal aan elkaar verbonden netwerken. Uiteindelijk bestaat het hele internet uit aan elkaar verbonden netwerken.  

Je thuisnetwerk verbeteren met mesh 

Dan nog kort over een mesh-netwerk. Is je bereik in huis slecht, dan kun je je draadloze verbinding verbeteren met mesh. Dat verbindt meerdere netwerk-toegangspunten met elkaar. Je wifi krijgt er een groter bereik door, en je apparaten profiteren altijd van een optimale verbinding. 

Zo maak je een mesh-netwerk 

 • Een mesh-netwerk is vrij eenvoudig in te stellen. Zorg er wel voor dat je de repeater op de juiste manier installeert. 
 • Druk op de Connect-toets van de FRITZ!Repeater en hou de knop van de FRITZ!Box ongeveer zes seconden vast. Dan zou het moeten werken. 
 • Log in op de FRITZ!Box, en kijk in het menu onder Mesh, daar zie je alle instellingen en verbindingen. 
 • Uitgebreide info lees je in de blog over een mesh-netwerk.  

Hoe kan ik mijn (thuisnetwerk) beveiligen? 

Daar hebben we een speciale blog over geschreven: Hoe houd ik mijn thuisnetwerk veilig? De korte versie daarvan is: 

 • Maak een gastnetwerk voor vreemden 
 • Gebruik een sterk wachtwoord 
 • Update je apparaten 
 • Denk na over apps 
 • Controleer regelmatig je netwerk
Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.