Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Slechte wifi verbeteren met een mesh netwerk

#Techniek

Geplaatst op 12 september 2019

Mijn wifi is erg slecht…

Waardeloos dit. Ik betaal goed voor mijn internetverbinding en dan heb ik nog slechte wifi verbinding ook. Als ik in de tuin zit, moet het gewoon werken. En ook op zolder. Ik ga wel naar een andere provider…

Ik had dat ook. Het is erg vervelend als je boven een slechte wifi verbinding hebt. Maar is het bij een andere provider beter? Is het wifi signaal daar wel goed tot achter in de tuin of boven op zolder? Mijn collega’s krijgen dagelijks mensen aan de telefoon die last hebben van een slechte wifi verbinding. Maar bij andere providers is het net zo. Hoe komt dat? En is het op te lossen?

Slechte wifi verbeteren doe je met een mesh netwerk

Voor jouw internetverbinding heb je een modem nodig. Dat apparaat zorgt ervoor dat je internet het doet, vaak via de VDSL of glasvezel waar je modem op aangesloten is. Hij maakt de verbinding en zorgt dat alles binnen beschermd is door de firewall. Binnenshuis maakt jouw modem ook het wifinetwerk, zodat je laptop of smartphone ook draadloos internet heeft. De omstandigheden hebben erg veel invloed op je wifi, maar ook de kwaliteit van je modem. Bij Kliksafe hebben we daarom voor de FRITZ!Box gekozen. Bij AVM, de fabrikant van FRITZ!, is er veel aandacht voor jouw slechte wifi problemen. Tot voor kort waren er wel oplossingen, maar die losten het probleem niet perfect op. Sinds kort heeft ook onze FRITZ!Box de mogelijkheid van een mesh-netwerk. Wat heb ik aan een mesh netwerk, hoor ik u denken. Nou, ik was daar ook kritisch over en heb het zelf thuis getest. De verkoper kan wel veel beweren, maar werkt het echt zo goed?

Een mesh netwerk. Wat is dat eigenlijk?

Maar eerst: wat is een mesh netwerk eigenlijk? Om je draadloze netwerk groter te maken, heb je extra zendertjes nodig. Vroeger moest je een draad aanleggen vanaf je modem naar de plek van je access point of zender. Daarna was je een tijd bezig om dit access point goed in te regelen. En daarna kwam je erachter dat het wel goed werkte als je bleef zitten - maar als je ging lopen, werd de verbinding toch weer slechter. Een mesh-netwerk zorgt ervoor dat die extra draden niet aangelegd hoeven te worden. Het is ook een draadloos netwerk, maar dan alleen voor de communicatie tussen de modem en de zendertjes. Als je een goed merk hebt, zal niet alleen de configuratie makkelijk gaan en zorgt het onderlinge verkeer niet voor vertragingen, maar kan je ook van de ene kant van het huis naar de achterkant van de tuin lopen - zonder dat je internet gaat haperen.

Mesh netwerk in de praktijk

Hoe gaat dat in de praktijk? Nou, ik ben onder de indruk. Ik heb nu met een FRITZ!Box in de meterkast, en op de bovenverdieping een FRITZ!Repeater 2400, door het hele huis een perfecte verbinding. Ook was het allemaal heel eenvoudig in te stellen. Maar zorg er wel voor dat je de repeater op de juiste manier installeert. Druk op de Connect-toets van de FRITZ!Repeater en hou de knop van de FRITZ!Box ongeveer zes seconden vast. Dan zou het moeten werken. Als je inlogt op de FRITZ!Box, kijk je in het menu onder Mesh, daar zie je alle instellingen en verbindingen. Ik heb het ook getest met de Powerline 1260E en dat werkt ook prima. In je modem zie je precies hoe het in elkaar steekt en welk apparaat waar zit, maar ook welke computer en smartphone waar zijn verbinding heeft. Een snelheidstest geeft echt goede resultaten. En het mooie is ook dat je je geen zorgen hoeft te maken over welke kanalen je waar moet gebruiken en wat sneller is; dat regelt je modem allemaal. 

Mijn wifi is erg goed…

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Hanneke
19 september 2019 15:07

Beste meneer Kaljouw, dit werkt op alle FRITZ!Boxen die mesh ondersteunen. Hier een lijstje met alle FRITZ!Boxen die mesh ondersteunen.
Fritz Productlijst ondersteuningen Mesh

Inderdaad is het wel noodzakelijk om met de laatste firmware te werken, maar dit is bij bijna al onze klanten het geval. Het kan zijn dat een klant nog een ‘oude’ FRITZ!Box heeft en daar zit deze techniek niet in. Als een klant daarover belt, wordt het modem vervangen door een nieuwe.

Met vriendelijke groet,
Arnold (klantcontactcentrum Kliksafe)

A.kaljouw
18 september 2019 12:36

Beste Jan, Ik wil hierbij wel even opmerken dat dit allen werkt op de fritz boxen 74XX of hoger met Fritz!OS 7.10. Er zijn nog verschillende Fritz boxen bij kliksafe met een oudere versie.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.