Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Vakantietips: zorg dat je veilig online bent

#Online risico's

Geplaatst op 11 juli 2024

Je bent druk met koffers pakken, checklistjes afhandelen, dingen regelen, wie de planten gaat verzorgen enzo. In gedachten lig je al ergens languit in een stoel met een boek en een smeltend ijsje... Maar wacht! Voordat je gaat, hebben wij ook nog een paar belangrijke tips. Check ze hieronder en zorg dat je ook veilig online bent op vakantie.

1. Update je apparaten
Zorg ervoor dat de apparaten die je meeneemt, zoals je telefoon, geüpdatet zijn. Check of er nog updates staan die geïnstalleerd moeten worden. Ja? Installeer ze. Het is sowieso goed om altijd alle updates te installeren, op al je apparaten – ook je smarthome apparaten, zoals lampen of je slimme oven. Of volg tip 3 op.

2. Ga niet op openbare wifi
Waar je ook bent, gebruik geen openbare wifi. Tenzij je zeker weet dat je de juiste, veilige link gebruikt die met https begint bijvoorbeeld bank-apps). En zelfs dan weet je niet wie er meekijkt. Als je zeker weet dat je de juiste https gebruikt, kunnen ‘meekijkers’ zien waar je naar toe gaat, maar niet wat je doet. Het beste is altijd om geen bankzaken te doen op andere plekken dan thuis.

3. Zet je apparaten uit
Zet apparaten die je thuislaat, zoals je iPad of laptop, uit. Niet op de slaapstand, maar echt uit. Dat is veiliger en het bespaart ook nog eens stroom. Ook kun je bijvoorbeeld je modem uitzetten. Let op: als je foto’s back-upt naar je eigen nas thuis, dan moet je je modem wel aan laten. En ook als je van plan bent op vakantie een VPN-verbinding (zie tip 5) te maken, moet je je modem aanlaten staan.

4. Kijk uit met wat je online deelt
Bewaak je privacy. Niet zo handig om je sociale media vol te zetten met wat je doet, waar je heen gaat, hoe heerlijk het is in Oostenrijk, en dat je zo gezellig met z'n allen daar zit. Want inbrekers houden ook van sociale media. Die leggen heel goed de link tussen online en offline. Leg het ook aan je kinderen uit; dat ook zij niet op Facebook/Insta/X/Threads/Reddit of waar dan ook moeten zetten waar jullie zijn.

5. Maak een VPN-verbinding aan
Een VPN (virtual privé netwerk) is een manier om je privacy op internet te beschermen. Alles wat door de VPN gaat, wordt versleuteld. Check hier hoe je een VPN-verbinding aanmaakt. Je kunt dan (punt 3) je modem wel aan laten staan, en alleen wifi uitzetten. Dan is gelijk die onveilige wifi (punt 2) ook opgelost. Het internet wordt wel iets trager, want alles moet eerst vanaf vakantie-wifi, naar jouw thuismodem, en daarna weer terug.

6. Zoek-functie
Je kunt de Zoek Mijn functie op je apparaten aanzetten. Raak je dan spullen kwijt op vakantie, of wordt er wat gestolen, dan kun je van een afstand zien waar ze zijn. Als je dat met je hele gezin doet, kunnen anderen ook jouw apparaten vinden.

7. Gebruik 2FA en goede wachtwoorden
Wil je helemaal safe zitten en geen kans lopen dat je accounts gehackt worden? Zet dan altijd 2FA aan. 2FA staat voor tweefactorauthenticatie. We schreven de blog 'Wat is tweefactorauthenticatie?' waarin je uitgebreid leest hoe het werkt. En gebruik sterke en lange wachtwoorden.

Fijne vakantie!

Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: