Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Social media in de klas

#Filtering #Onderwijs

Geplaatst op 1 september 2022

Hoe kun je als school omgaan met social media in de klas? Dat leest u in deze blog. Kinderen zijn steeds vaker, en op steeds jongere leeftijd actief op social media. Het is een onderdeel van hun leven geworden. Iets afspreken via de app, ff chillen en een beetje scrollen door verhalen van anderen - het hoort er vaak al op jonge leeftijd bij. Inmiddels zijn social media ook niet meer uit de klas weg te denken.

Meningen van ouders

Ouders of opvoeders kijken verschillend naar dit onderwerp. De ene ouder wil dat zijn kind zo lang mogelijk van social media wegblijft. Een andere ouder staat toe dat zijn kind social media gebruikt, maar wel met duidelijke afspraken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het afspreken van schermtijd en/of de mogelijkheid tot toezicht door een ouder. Nog een andere ouder laat zijn kinderen vrij hun gang gaan, en tiktokt zelf vrolijk met ze mee. 

Hoe ga je daar mee om

Door die verschillende meningen van ouders, is het voor scholen lastig om de lijn van thuis door te trekken. Hoe ga je als basisschool om met die verschillende invalshoeken? Een eenduidig antwoord hebben we niet direct.

Wel willen we een aantal zaken ter overweging noemen:

  • Je moet in Nederland minimaal 13 jaar zijn om een socialmedia-account te hebben.
  • Op socialmediasites komt pesten veel voor.
  • Ook grooming (online kinderlokken) komt op veel platformen voor.
  • Kinderen worden voortdurend afgeleid door de vele meldingen die ze krijgen.
  • Kinderen kunnen hun eigenwaarde laten afhangen van het aantal likes/hartjes/duimpjes die ze krijgen.

Is social media nodig op school?

Het kan nodig zijn, omdat u lessen over mediawijsheid verzorgt over dit onderwerp. U kunt Pinterest gebruiken ter ondersteuning van uw les. Het kan ook zijn dat u ervoor kiest de kinderen toegang te geven tot sociale media. Maar een school kan social media ook als een stoorzender beschouwen. In dat geval kunt u overwegen om een specifieke site dicht te zetten, of de hele categorie social media te blokkeren. Neem in de communicatie hierover richting collega’s, ouders en kinderen wel mee dat social media niet meer weg te denken is uit de maatschappij en als ‘normaal’ wordt gezien.

Welke social media zijn populair op school?

We schreven er een aparte blog over, waarin de 10 populairste social media op school worden genoemd en toegelicht.

Kliksafe en social media

  • Bent u van mening dat social media toegankelijk mag zijn op school, dan biedt Kliksafe Class met de mogelijkheden tot tijdssloten voor social media networkingsites wellicht een goede oplossing. Neem gerust contact met ons op.
  • Maakt u al gebruik van Kliksafe Class? Neemt u ook dan gerust contact met ons op. Wij lopen de instellingen graag voor u door.
  • U kunt ons bereiken op 085-4891300 of door een mail te sturen naar onderwijs@kliksafe.nl.
Over de auteur:

Marcel doet meestal de installaties bij bedrijven, organisaties en scholen. Hij zit veel op de weg, wat hij heerlijk vindt. Hij is vader van een zoon en dochter en heeft een blije hond Max. Marcel duikt graag het bos in met de hond en heeft een hekel aan koken.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Deel dit bericht op: