Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Chromebooks en webfiltering

#Filtering

Geplaatst op 28 mei 2020

Chromebooks en webfiltering

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een stoere, snelle laptop die snel, veilig en makkelijk in te zetten is voor educatieve doeleinden. Chromebooks hebben een strak design en zijn heel robuust, dus zeer geschikt voor leerlingen om te gebruiken. Zoals u vast wel weet, kunnen leerlingen nogal gemakkelijk met apparatuur omgaan! Zoals in een eerdere blog vermeld, worden Chromebooks heel veel gebruikt op scholen. Op Chromebooks wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de Chrome-browser. En applicaties worden in de Cloud opgeslagen, zodat een Chromebook zo min mogelijk belast wordt.

Hoe beheer je een Chromebook?

Als u een Chromebook aanschaft, heeft u de optie om deze te laten beheren. Dit gebeurt in de zogenaamde Gsuite-omgeving. In deze omgeving kunt u allerlei instellingen regelen. Bijvoorbeeld welke apps beschikbaar worden gesteld op een Chromebook of in welke groep een gebruiker valt. Ook kunt u het zo instellen dat alleen het wifi-netwerk van uw school op de Chromebooks gebruikt kan worden (zolang ze binnen het bereik van dat netwerk zijn). Om dergelijke instellingen vanuit de beheer omgeving toe te passen, is het van belang dat de Chromebook te allen tijde een internetconnectie heeft.

Chromebooks in combinatie met Kliksafe Class

Wie ben je (authenticatie)?

Wilt u een filter op uw Chromebook? Dat kan met Kliksafe Class. Om het filter goed te laten werken op een Chromebook, zijn er een paar dingen nodig. Allereerst moet Class weten welke gebruiker er bij de Chromebook hoort. Dan weet het filter namelijk ook welk profiel actief moet zijn. Dit kan eenvoudig worden geregeld in de Gsuite-omgeving. Belangrijk is dat https-inspectie plaatsvindt, in deze blog leest u daar meer over.

Filtering

Als de Chromebooks in de beheerde omgeving geregistreerd zijn en de authenticatie is ingeregeld, kan Kliksafe Class zien wie er op de Chromebook is ingelogd. Doordat Kliksafe Class dit kan zien, kan het gewenste filterprofiel toegewezen worden. Op die manier kan er onderscheid gemaakt worden in de mate van filtering, voor de groepen waarin de gebruikers vallen. Wilt u bijvoorbeeld dat leerlingen in de onderbouw alleen toegang mogen tot Google, dan geeft u dat aan in het gewenste profiel. En heeft de bovenbouw toegang tot YouTube nodig, dan kunt u dat ook aangeven. Filtering op maat dus.

Meer weten over Kliksafe Class? Neem contact met ons op, we geven u graag advies.

Over de auteur:

Remco is werkzaam op de servicedesk bij afdeling zakelijk/onderwijs/zorg. Samen met zijn vriendin heeft hij een voorliefde voor honden. Zij hebben dan ook een geregistreerde kennel voor het fokken van honden. Daarnaast is Remco vroeger werkzaam geweest als zelfstandig werkend kok en kijken wij stiekem altijd uit naar zijn traktaties.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Deel dit bericht op: