Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is het verschil tussen Kliksafe en andere filteraanbieders?

Kliksafe is niet de enige aanbieder van gefilterd internet in Nederland, maar wel de enige voor wie het filter de reden is van het bestaan: bij andere aanbieders kan je het filter als optie er bij nemen. Bij Kliksafe is het filter altijd gekoppeld aan de verbinding. We willen dat ook niet anders. Onze missie is: iedereen veilig online. En onder veilig verstaan we: beschermd tegen virussen en phishing, maar ook beschermd tegen ongewenste content. Zelf bepalen wat je wel en niet ziet online. Dat is pas veilig.

Verschil in kwaliteit

Er zijn in de wereld tientallen fabrikanten van internetfilters, met wisselende kwaliteit. Het filteren van internet is tegenwoordig best complex. Vroeger was het simpeler: als je bijvoorbeeld niet wilde dat je toegang had tot 888.com (een goksite) dan hoefde je alleen maar de naam 888.com op een lijst te zetten van te blokkeren websites en klaar.

Tegenwoordig is dat een stuk ingewikkelder. In de eerste plaats maken de meeste websites gebruik van heel veel andere websites. Wanneer je de ene site blokkeert kan dat dus gevolgen hebben voor een andere site. Met name sites die afbeeldingen of video’s aanbieden, moet je dus goed in de gaten houden en kan je niet zomaar helemaal blokkeren. Voor dat soort sites gebruiken we het zogenaamde contentfilter, die alle inhoud checkt en bepaalt wat er wel en niet zichtbaar moet zijn.

Daarnaast zijn er technische ontwikkelingen, zoals encryptie, die het filteren moeilijk maken (Denk aan https -> het versleuteld versturen van informatie).

Een internetprovider die een filter wil aanbieden bouwt zo’n filter dan ook niet (meer) zelf, maar koopt deze in bij een gespecialiseerd bedrijf. Zo’n bedrijf houdt zich fulltime bezig met de ontwikkeling van het filter. Er zijn wereldwijd enige tientallen van dit soort bedrijven.

Een filter inkopen

Als je als internetaanbieder kiest voor zo’n filter kan je dat op twee manieren doen. De eerste manier is om een systeem te kiezen en toe te voegen aan je dienstenpakket. Je kiest een aantal opties die het systeem van de fabrikant biedt en klaar. Feitelijk verkoop je dan het systeem van de filterleverancier een-op-een door. Deze methode wordt gebruikt door providers die filtering simpelweg als extra optie willen aanbieden.

Kliksafe heeft niet voor deze methode gekozen. Eenvoudigweg omdat in onze optiek het filter veel te belangrijk is om zo kant en klaar aan te bieden aan klanten. We zijn niet voor niets de grootste filteraar van Nederland: wij willen het filter zelf kunnen beheren en toespitsen op de wensen van onze klanten. We willen het systeem tot in alle finesses kennen, omdat gefilterd internet onze specialiteit is. Zo zorgen we dat alle content die in het basisfilter valt, geblokkeerd wordt, en de content die overblijft wordt gefilterd aan de hand van wat de klant in zijn filterinstellingen heeft aangegeven.

Omdat we het filter niet zomaar willen doorverkopen, maar er zelf grip op willen hebben, zijn we niet gewoon klant geworden van een filterleverancier, maar partner geworden van zo’n bedrijf. Hierdoor zijn wij sterk betrokken bij de ontwikkeling van het product. Medewerkers bij Kliksafe kennen het product zo goed dat er zaken ter verbetering kunnen worden aangedragen of worden toegevoegd aan het filter.

Daarnaast kunnen we zelf aanpassingen doen in het filter, waardoor het nog slimmer omgaat met de filterinstellingen van onze klanten.

Dat is de reden dat ons filter iets meer kost dan bij een ander. Maar je krijgt er ook wat voor terug, namelijk een filter dat doet wat je wilt. En een deskundige groep mensen om op terug te vallen als er iets niet naar je zin is. Dat is pas veilig.