Opvoeden leer je door het te dóén. Een app is hierbij heel waardevol. Een ouderlijk toezicht app bijvoorbeeld, dat het mediagebruik van je kind monitort. Daarom biedt Kliksafe Qustodio aan. Hoe kun je Qustodio handig gebruiken in je gezin?
Actieve mediaopvoeding
Misschien heb je het idee dat je je kind maar weinig kunt meegeven aan mediaopvoeding. Je kind is zo snel en behendig online, terwijl jij niet zo mediavaardig bent. Toch ben jij als opvoeder ontzettend nodig! Want digitaal vaardig zijn, is iets anders dan risico’s online kunnen inschatten en je mediatijd kunnen beheersen. Qustodio kan een makkelijk middel zijn om mediawijze bagage mee te geven aan je kind. Voordat je de app kunt gebruiken, stel je deze in. Doe dat het liefst samen, dan kun je bespreken wat jullie als gezond mediagebruik zien. Welke apps zetten we open en welke sites willen we juist afschermen? Hoeveel schermtijd past per leeftijd? Zie dan eens hoeveel mediawijsheid je kunt doorgeven.
Openheid in je gezin
De onlinewereld biedt prachtige kansen, én grote gevaren. Daarom is openheid zo belangrijk. Openheid om te weten wat je kind online tegenkomt en om te kunnen begeleiden en beschermen. En openheid, zodat je kind bij jou durft te komen bij negatieve ervaringen online. Stiekem meekijken op de smartphone van je kind werkt daarbij averechts. Er is dan een gedwongen openheid, die het vertrouwen van je kind kan beschadigen. Qustodio maakt dat je vooraf afstemt dat er openheid is in het mediagebruik binnen jullie gezin. Benadruk daarbij dat je meekijkt voor het welzijn van je kind, om het te helpen richting wijs mediagebruik. Zo bouw je aan vanzelfsprekende openheid.
Duidelijke mediaregels
Je kunt er best geïrriteerd van raken: die schermtijd die altijd maar uitloopt, en de in-app aankopen waar je kind steeds weer door wordt verleid. Qustodio kan heel wat discussies en vervelende situaties voorkomen in je gezin. Natuurlijk is een app nooit waterdicht. Natuurlijk krijg je de vraag nog steeds of die schermtijd niet langer kan. Natuurlijk komen er nieuwe social media apps en moet je blijven praten over welke keuzes jullie maken. Maar in de basis zijn de regels met Qustodio heel helder, want ze staan ingesteld in de app. Dat levert minder negatieve mediagesprekken op, en meer positieve praat over de onlinewereld.
Veilig ontwikkelen online
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: begrenzing biedt ruimte. Juist als je het mediagebruik van je kind helder uitlijnt met Qustodio, creëer je een veilige ontwikkelruimte. Binnen de afgesproken tijd, en de apps en websites die beschikbaar zijn, kan je kind media gebruiken en zijn eigen online omgeving hebben. Misschien om mooie filmpjes te maken of te bloggen over een thema. Misschien om waardevolle contacten te onderhouden of zichzelf beter te leren kennen. Onveilige vriendschapsverzoeken, heftige beelden en schadelijke sites blijven buiten beeld. Natuurlijk heeft je kind meer oog voor wat er niet (meer) kan online. Maar blijf benadrukken dat je vrijheid geeft, binnen de verantwoordelijkheid die jij als ouder wilt dragen.
Groei in verantwoordelijkheid
Je kunt Qustodio voortdurend afstemmen op de leeftijd en karakter van je kind. Het ene kind heeft misschien meer online tijd of een groter aanbod aan apps nodig dan je andere kind. Dat is makkelijk in te stellen. Hierdoor kan de app ook meegroeien in de ontwikkelingsfasen van je kind. Voor jonge kinderen zul je de mediawereld sterk afgrenzen. Oudere kinderen wil je juist meer ruimte geven om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dan reflecteer je vooral nog op het mediagebruik dat je bij je kind ziet langskomen: wat heb je deze week online gedaan? Wat vond je van je eigen keuzes? Hoe denk je over jouw mediatijd? Je geeft steeds meer verantwoordelijkheid uit handen, maar blijft vasthouden via het gesprek.
Betere balans tussen online en offline tijdsbesteding
Veel kinderen en jongeren vinden tijdsbegrenzingen “stom”, maar “ook wel nodig.” Ze merken dat ze bijna onmogelijk kunnen loskomen van hun scherm, terwijl er offline ook genoeg mooie dingen te doen zijn. Qustodio kan helpen om zonder dagelijkse schermstrijd toch meer balans te krijgen in online en offline vrije tijd. Durf offline momenten in te stellen. Na negen uur ‘s avond bijvoorbeeld, of op de vrije zaterdagmiddag met elkaar. Natuurlijk blijft er commentaar komen op deze super-unieke instellingen die niemand van de klas heeft. Tegelijk mag je ervan overtuigd zijn dat je jouw kind iets heel kostbaars teruggeeft: waardevolle momenten in de echte wereld.
Terugkerend mediagesprek
Ten slotte is Qustodio een mooi middel om steeds weer het gesprek te voeren met je kind. Scroll op een vast moment in de week samen door de tijdlijn van je kind. Welke zoektermen gebruikte je op YouTube en welke filmpjes zag je? Hoeveel tijd was je aan het gamen en welke oproepen kreeg je? Evalueer het samen, en stel veel vragen. Wat vind je zo leuk aan die ene game? Wat doe je als er een onbekende belt? Let erop dat je niet negatief uitvalt over uitkomsten waar je niet zo blij mee bent. Luister liever eerst naar de wereld van je kind, om daarna rustig richting te geven. Zo’n onvoorwaardelijke houding lokt kinderen en jongeren uit om de sturing die jij geeft, te accepteren.
Hier lees je alles over Qustodio.
Reageren?