Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Snel, sneller, snelst

#Techniek

Geplaatst op 27 december 2017

Over internetverbindingen en wat het allemaal betekent.

Ik beken het maar meteen: ik snap niets van techniek. En binnen een bedrijf als Kliksafe, waar termen als fiber, proxy, server, router en html zo ongeveer voortdurend worden gebruikt, valt dat erg op. Nu probeer ik natuurlijk om zoveel mogelijk te begrijpen, en ook door te vertalen naar onze klanten – voor het geval er net zulke digibeten als ik bij zitten. Vandaar ook deze blog: een overzichtje van in ieder geval een aantal ingewikkelde termen, en wat ze eigenlijk betekenen.

In deze blog: drie verschillende soorten internetverbindingen, en wat het verschil precies is.
We beginnen bij de oudste verbinding: ADSL. De afkorting staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Mag je meteen weer vergeten. Hoe het werkt: bij ADSL gebruik je de telefoonlijn om online informatie op te zoeken, websites te bekijken en informatie te versturen (bijvoorbeeld e-mails). De meeste huizen in Nederland hebben een aansluiting op het zogenaamde ‘kopernetwerk’ van KPN. Via deze koperdraad kan je bellen, maar dus ook internetten. De snelheid die je op jouw adres kan halen via ADSL is afhankelijk van twee dingen: de afstand tot de wijkcentrale (waar alle koperdraden uit jouw buurt naar toe gaan) en de kwaliteit van de koperdraad. Over het algemeen geldt: hoe verder je van de wijkcentrale af woont, hoe lager de snelheid van je verbinding.

VDSL
Een snellere verbinding is VDSL. Dezelfde afkorting als ADSL, alleen dan met een V, die staat voor: Very-high-bitrate. En dat klopt wel: VDSL is een stuk sneller dan ADSL. Dat zit zo: waar ADSL van je huis naar de wijkcentrale over koperdraad gaat, wordt er bij VDSL een tussenstation geplaatst, de straatkast. Tussen de straatkast en de wijkcentrale zit glasvezel, tussen de straatkast en jouw huis blijft het koper. Eigenlijk is het dus in plaats van alléén koper, een combinatie van koper en glasvezel, waardoor de verbinding sneller is. Voor VDSL is de afstand van jouw huis naar de wijkcentrale ook van invloed: woon je meer dan 1,5 kilometer van de straatkast vandaan, dan is ADSL meestal toch weer sneller. Woon je juist in de buurt van de straatkast, dan is VDSL een slimme keus! Twijfel je? Neem contact op met ons klantcontactcentrum, dan kijken we welke snelheden op jouw adres mogelijk zijn.

Snelst
En natuurlijk kan het nóg sneller: glasvezel. Bij glasvezel wordt het internetsignaal over een lijn van glas verplaatst, en dit gaat razendsnel. Afstanden hebben hier nagenoeg geen invloed op, en je kan even snel dingen uploaden als downloaden. De officiële afkorting is FttH: Fiber To The Home. En dat is eigenlijk meteen de meest duidelijke afkorting van het hele rijtje: de glasvezeldraden (fiber) worden tot bij je huis gelegd. Als je met veel mensen tegelijk online bent, grote bestanden wil down- of uploaden of gewoon het allersnelste internet wil dat er te leveren valt, zit je met glasvezel goed.

Benieuwd naar wat er op jouw adres mogelijk is? Op onze website kan je de postcodecheck doen.

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.