Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Ik was eigenlijk… Deel 4: Nelleke

#Binnenkijken bij Kliksafe

Geplaatst op 27 november 2017

Kinderboekenschrijfster en vertaler
Vinden veel mensen het lastig om over zichzelf te vertellen…. Nelleke niet. Ze stort een waterval aan informatie over me uit. Wat wil je ook, als je een hoofd vol woorden, gedichten, verhalen, boeken en ideeën hebt. Op onze afdeling marketing & communicatie zit: Nelleke. Hoe ze bij ons kwam, lees je hier.

Een hoofd vol fantasie
Als klein meisje was Nelleke breed geïnteresseerd. Vooral de minder bedeelden hadden haar volle aandacht. Ze deed altijd mee aan acties als geld inzamelen voor arme mensen, zieken, maar vooral voor dieren. Uren liep ze om de witte neushoorn te redden. Ze had één vast vriendinnetje waarmee ze lief en leed deelde en altijd mee speelde. Hadden ze na schooltijd samen gespeeld, dan belden ze daarna nog een tijd met elkaar. Nelleke speelde het liefst buiten. Maar waar ze daarnaast ook altijd druk mee was, was het maken van kranten, tijdschriften, boeken schrijven en bordspellen. Nellekes moeder is ook schrijfster, dus ze groeide er mee op. Ook waren er daardoor al de juiste spullen in huis. Neem daarbij een hoofd vol fantasie en je hebt de ingrediënten compleet!

Wat zal ze worden?
Op de middelbare school bezocht Nelleke met een vriendin in vrije tijd boekhandel De Slegte en maakte al haar geld op aan boeken. Ze verslond vooral kinderboeken, thrillers en fantasy. Maar geen romans. De boeken van Roald Dahl vond ze geweldig. Boeken die ze las, moesten mooie taal bevatten. “Taal moet je voelen. Je moet er ‘wiebelig’ van worden.”
Ondertussen moest ze kiezen wat ze wilde worden. Iets met zeedieren, het liefst orkatrainer. Of advocaat. Ze las veel van John Grisham en die wereld leek haar heel interessant. Schrijven bleef ze er altijd bij doen. Na de HAVO ging ze daarom ook SJD studeren. Ze vond de studie leuk, vooral om de vele boeken die ze moest lezen. Daarna ging ze op stage. Maar, daar kwam ze erachter dat ze er niks aan vond. Elke dag op kantoor en elke dag dezelfde mensen - met dezelfde grapjes. Dus… stopte ze met de studie. En kon ze even bij een boekhandel werken.

De boekenwereld
Toen hoorde ze van haar moeder dat er een redactie-assistent werd gezocht. Zo werkte Nelleke 10 jaar lang vanuit huis voor meerdere uitgeverijen. En daarmee werd de boekenwereld realiteit. Ze redigeerde en vertaalde boeken. Het vertalen richtte zich vooral op kinderbijbels en prentenboeken - van het Engels naar het Nederlands. Toen ze een kinderbijbel vertaald had, opperde er iemand: waarom schrijf je zelf niet eens iets? Dat deed ze! Nellekes eerste boek was: Ik geef de zee een kus. Ze heeft daarna ongeveer 10 boeken geschreven en er zo’n 60 vertaald. Wat vond ze het allerleukst? “Het is heerlijk om altijd met taal bezig zijn. Daarnaast het creatieve aspect, het verzinnen. Kinderboeken zijn ideaal: die moeten speels zijn en het zijn ook niet van die lange projecten. En kinderen zijn zelf al zo leuk, dus die doelgroep is gewoon de mooiste.”

Hoe schrijf je een boek
Hoe ontstaat een boek eigenlijk? Nelleke schreef ‘Brugklassurvival’, een boek voor tieners. Dat begon zo… haar moeder vertelde eens dat ze in haar studententijd met een stel een schildpad had. Maar als ze dan naar school gingen, moesten ze de schildpad aan de vloer tapen. Dat bleef in Nellekes gedachten en zo kwam ze via dat ‘schoolleven’ op het idee daar een boek over te schrijven. Ze vond het erg leuk om te doen. Ze heeft ook eens een boekje voor de christelijke kinderboekenmaand geschreven. Bijzonder was ook het schrijven van een boek over een kind van gescheiden ouders.

Iets anders
Omdat Nellekes kinderen groter werden, wilde ze meer uren werken. Ze kon iemand tijdelijk vervangen, en kwam zo in dienst bij een stichting als communicatiemedewerker, waar haar creativiteit en taalgevoel goed van pas kwamen. Daarna werkte ze een poos bij een andere stichting, op de fondsenwerving.
Nu is ze zo’n 3 jaar in dienst bij Kliksafe, op de afdeling marketing & communicatie. Wat ze leuk vindt aan dit werk? “Er is veel ruimte voor creativiteit en ideeën. Op onze afdeling ‘lijken’ we het meest op onze klanten, wij zijn totaal niet technisch. We moeten ingewikkelde technische dingen in jip-en-janneke-taal uitleggen. Communicatie is natuurlijk een en al taal en dat is nog altijd het allermooist.” Nelleke is dus eigenlijk nog steeds schrijfster (ze schrijft teksten voor de website en blogs) en vertaler, want een technisch verhaal lijkt soms wel op Chinees... Ook het geven van voorlichting, lessen en workshops doet ze graag - vooral op scholen. “Jongeren en pubers zijn gewoon geweldig.” Kortom: deze baan bij Kliksafe past goed bij haar. Het werk is veel afwisselender dan ze dacht, en de sfeer bij Kliksafe is goed.

Een toekomst op kantoor?
Eigenlijk wil Nelleke nog steeds iedereen helpen die het moeilijk heeft. En nog altijd zou ze dolgraag orka’s en walvissen gaan redden of ontdekkingsreiziger worden. Of dat handig is met een man en drie kinderen…? En daarbij: ze hebben net een puppy gekregen, dus er is voorlopig thuis genoeg te doen.

Je kúnt nog een gedichtje van Nelleke tegenkomen, in boekhandels hangt het soms nog.

Lievelingsboek

van je bladzijden
die ene met dat vlekje
van toen ik chocola
en die met die vouw
van toen mijn zusje

ik hou van jou
van hoe je ruikt
als ik met mijn neus

van je letters
van ál je letters

van je kaft
niet meer zo schoon

van je verhaal
waar ik in woon

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

Nelleke
7 september 2020 14:15

Wat een lieve reacties, dank!!

Marieke de with
6 september 2020 21:26

Ik lees t nu pas Nelleke! Wat een mooi en vooral herkenbaar verhaal over wie je bent😍

Marianne Witvliet
12 april 2018 20:49

Puur, liefdevol en mooi, het verhaal van deze talentvolle medewerkster.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.