Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Technisch directeur Herman gaat emigreren

#Binnenkijken bij Kliksafe

Geplaatst op 17 februari 2022

Technisch directeur Herman gaat emigreren

Kliksafe en Herman horen gewoon bij elkaar. Hij zit er dan ook al 14 jaar. Maar daar komt nu een einde aan. Herman gaat namelijk emigreren naar Hongarije. Daarom nu een afscheidsinterview.

Welke dingen heb je bij Kliksafe gedaan?

Ik kwam in oktober 2007 in dienst als productmanager. Toen was bij Kliksafe (op Verkoop na) nog alles uitbesteed aan andere bedrijven. Er werkte nog maar een handjevol mensen.
Anderhalf jaar later heeft Kliksafe de lijnen verhuisd naar een andere aanbieder, RoutIT, en zijn we heel veel dingen zelf gaan doen: de support, maar ook de afhandeling van de orders en de facturatie. Een belangrijke mijlpaal was ook de start van de samenwerking met de Engelse filterbouwer Smoothwall – tot op de dag van vandaag een belangrijke partner van Kliksafe. Via de functie “manager techniek” werd ik in 2016 technisch directeur.
Inmiddels werken er meer dan 40 mensen bij Kliksafe.

Waarom ga je emigreren, en waarom Hongarije?

Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste is dat mijn vrouw en ik graag nog een keer samen iets willen ondernemen. De kinderen zijn al lang en breed het huis uit en hebben ons niet meer zo nodig. We kunnen ervoor kiezen op dezelfde voet doorgaan tot ons pensioen, over 8-9 jaar. Maar nú hebben we nog de energie en gezondheid om samen een avontuur te beginnen.
Een andere reden is dat we ons steeds minder thuis voelen in Nederland. Het wordt al jaren steeds minder “ons land”. Het klopt dat Hongarije nog veel van de christelijke normen en waarden hooghoudt (gezin centraal, respect voor ouderen). Hongarije kent een mix van Rooms Katholieke en reformatorische kerken en ik schat dat zo'n 75% van de inwoners nog religieus is.

We kennen Hongarije al lang (in de jaren ‘80, nog in de tijd van het IJzeren Gordijn, waren we al een aantal keren te gast bij een reformatorische predikant) en denken dat we het daar meer naar ons zin zullen hebben.

Ben je niet bang dat Hongarije over 10 jaar dezelfde kant op gaat als de andere Europese landen?

Die kans bestaat natuurlijk. Maar Hongarije heeft een lange geschiedenis van overheersing door vreemde mogendheden: zowel de Ottomanen (islamitisch) als de Russen (seculier) hebben het volk lang onderdrukt. Ik denk niet dat ze zich snel weer zullen laten ringeloren, en zullen kiezen voor hun onafhankelijkheid en vrijheid als het erop aankomt – ongeacht of Orbán aan de macht is of niet. De Hongaren koesteren hun geschiedenis, die niet altijd vrolijk is geweest. Dat klinkt zelfs door in hun volkslied:

            God, zegen de Hongaren
            Met vrolijkheid en voorspoed!
            Reik hen Uw helpende hand
            Als zij tegen de vijand vechten.
            Laat het lot, hun zo lang slecht gezind,
            Hen gelukkige jaren schenken.
            Het leed dat dit volk heeft doorstaan
            Verzacht alle zonden die het heeft begaan.

Heb je een hekel aan Nederland?

Nee, integendeel. Ik heb wel een hekel aan het gemak waarmee onze Nederlandse identiteit en geschiedenis worden weggegeven en weggepoetst. Wat dat betreft zie ik de ontwikkelingen in Nederland niet positief in.

Wat ga je in Hongarije doen?

We zullen eerst een tijd moeten wennen. Een nieuw land, andere gewoonten en het klimaat (sub-mediterraan, heel veel zon, warme lange zomers en korte winters die iets kouder zijn dan hier). We hopen ook de taal beter te kunnen leren, die is best moeilijk. We volgen al een tijdje een cursus, maar zullen er daar meer tijd voor hebben.
Ik ben zelf nog betrokken bij een “start-up”, een nieuw internetbedrijf in Nederland dat probeert kleine glasvezelnetwerken beschikbaar te maken voor internetproviders zoals Kliksafe. Ik hoop op de achtergrond daar nog wat voor te kunnen doen.
Aan het huis dat we gekocht hebben, zit wat kluswerk waarvan we het meeste zelf willen doen. Ik kom uit een aannemersfamilie, dus dat zit wel een beetje in het bloed. Ook is er een gastenverblijf bij het huis. Mogelijk dat we dat gaan verhuren.

Wat verwacht je van het leven daar?

In de eerste plaats: minder gehaast, minder een “rat-race”. Daarnaast hoop ik dat we – omdat mijn vrouw en ik dit samen doen – weer meer een “team” gaan worden. Het risico in Nederland is dat je als getrouwd stel met ieder zijn/haar beslommeringen een “LTA” relatie krijgt: Living Together Apart. Dat risico zien we ook bij ons, en daar willen we van af.
We hopen ‘s zomers veel buiten te kunnen zijn, er is ruimte voor een flinke moestuin….

Wat zijn de grootste veranderingen denk je?

We wonen nu in een stad (Lelystad) en wonen straks in het buitengebied aan een landweg. Als je daar aankomt en uit de auto stapt, is het echt oorverdovend stil. Maar ik denk dat de grootste verandering is dat we ver weg zullen zijn van onze kinderen, familie en vrienden. Even langs wippen is er niet meer bij. Ook anders: je moeilijk kunnen uitdrukken in een vreemde taal en de pratende mensen om je heen niet kunnen verstaan.

In het Duits heb je 4 naamvallen, in het Hongaars 21. Dat is dus nog wel een uitdaging

Hoe zit dat met die taal?

Het Hongaars is een heel andere taal dan Nederlands, Engels of Frans. Het stamt uit het gebied ten oosten van de Oeral. In Europa lijkt alleen het Fins er een beetje op, maar Finnen en Hongaren kunnen elkaar niet (meer) verstaan. In het Duits heb je 4 naamvallen, in het Hongaars 21. Dat is dus nog wel een uitdaging – maar wat ons betreft ook deel van het avontuur.

Waar kijk je erg naar uit?

Ik denk dat dat toch het samen dingen ondernemen met mijn vrouw is: samen kiezen wat we daar gaan doen, misschien iets met dat gastenverblijf – het land ontdekken en gewoon meer tijd voor elkaar hebben.

Je hebt ruim 14 jaar bij Kliksafe gewerkt. Hoe is de organisatie veranderd?

De organisatie is in die 14 jaar erg gegroeid, zoals ik al eerder zei. Dat vereist een voortdurende aanpassing. Toen ik er kwam, waren we maar met een man of 6. Hele korte lijntjes dus. Nu zijn er meerdere afdelingen en moet je veel meer samenwerken en ook intern veel communiceren. Dat is een leerproces en gaat met vallen en opstaan.

Leuke herinnering aan Kliksafe, of anekdote?

Ik bewaar een massa leuke herinneringen aan Kliksafe. De bezoeken aan leveranciers zoals Smoothwall in Leeds (of zij bij ons) en AVM (de modemfabrikant) in Berlijn. De ijsjes waar Bert Jan mee aan komt zetten op warme zomerdagen. De lunchwandelingen. De weekopeningen (elke maandagochtend om half negen). De beurzen waar we klanten ontmoeten. De klantendagen in de Apenheul en bij het Aviodrome.
En natuurlijk de taart – er is bij Kliksafe altijd wel wat te vieren en zo niet, dan verzinnen we wel wat.

Wil je iets tegen onze klanten zeggen?

De laatste maanden heeft Kliksafe veel nagedacht over de strategie voor de komende jaren. Ik heb daar ook nog mijn steentje aan mogen bijdragen. Ik hoop dat jullie daar wat van gaan merken! Er zijn veel mooie plannen voor diensten rond het begrip “veilig internet”.
In het verleden was dat vaak beperkt tot het blokkeren van websites die ons niet zinden. Maar het gaat tegenwoordig veel verder, door de almaar toenemende criminaliteit en de vervlechting van internet met ons leven. Tegelijkertijd is het voor Kliksafe als kleine internetaanbieder niet altijd makkelijk om zich staande te houden tussen het geweld van de “grote jongens” zoals Ziggo en KPN.
Ik hoop dan ook dat steeds meer klanten ambassadeur van Kliksafe willen worden en – dat is natuurlijk bijzonder om als bedrijf aan een klant te kunnen vragen – om Kliksafe “in het hart” te dragen.

Wat ga je missen?

Ik ga ongetwijfeld het meest mijn collega’s missen. Door corona heb ik veel van hen de laatste 2 jaar minder gezien dan anders. Maar toch zijn ze er altijd en hebben we gelukkig contact via een appgroep. Een aantal van hen kom ik vast nog wel online tegen, al dan niet in de hoedanigheid van leverancier…

En wat zul je zeker niet missen?

Wat ik in mijn werkzame leven echt niet prettig vond, was de winterperiode. Dat je in het donker naar je werk gaat en in het donker weer thuis komt. De tuin zag ik dan alleen in het weekeinde. Daar zal ik straks geen last meer van hebben!

Blijf je contact houden met Kliksafe?

Zeker wel. Door de start-up die ik eerder noemde, kan Kliksafe nu verbindingen leveren op de netwerken van E-Fiber in de Hoeksche Waard en binnenkort ook KabelNoord in Friesland. En er zit nog meer in de pen! Omdat ik vooralsnog wel betrokken blijf bij die start-up, zal dat contact wel blijven – op de manier zoals we door corona al bijna 2 jaar gewend zijn: via online vergaderingen! En als ik in Nederland ben, zal ik zeker mijn neus even laten zien op kantoor in Nunspeet.

NB Wil je nog wat zeggen tegen Herman? Dat kan hieronder.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (10)

J Nieuwenhuize
6 maart 2022 14:24

He Herman, Wat leuk om te lezen dat je deze fase aangrijpt om iets heel anders te gaan doen, in een heel ander land. Een land wat niet achter agenda 2030 aan rent. Mooi ook te lezen dat 'je vriendelijkheid alle mensen bekend is'; je professionaliteit ook. Wees gezegend en wellicht spreken we elkaar nog eens. Hartelijke groet, Jacko

Jet
4 maart 2022 23:24

Hi Herman. Het komt steeds dichterbij. Hoe spannend. Hou ons op de hoogte. Heb een goede tijd daar!

Henk Vos
22 februari 2022 18:58

Dag Herman, Ik had al eerder iets gehoord van je plannen. Een geweldige uitdaging. Ook heel mooi om samen iets met je vrouw te gaan doen. Ik heb heel goede en mooie herinneringen aan de tijd dat we ons samen hebben ingezet voor Kliksafe, zij het in totaal andere rollen. Toch met hetzelfde doel voor ogen, veilig internet voor onze klanten. Ik wens jullie samen een goede tijd in Hongarije en boven alles Gods zegen. Die is aan tijd noch plaats gebonden. Een hartelijke groet, Henk Vos

Eric van Uden
22 februari 2022 15:24

Mooi verhaal, past helemaal bij Herman.

Hendrina de Graaf
18 februari 2022 15:34

Beste Herman, Wat een leuk avontuur om over te stappen naar een ander land. Van harte alle goeds gewenst in Hongarije - wij gaan je in Nederland missen! Hartelijke groet, Hendrina de Graaf

Marijke Heibloem
18 februari 2022 09:49

Lieve Herman, Ruim 30 jaar gegeleden werden we collega's en we zijn altijd contact blijven houden. Alle goeds met Rita toegewenst in Hongarije. We blijven contact houden en ik kom graag jullie nieuwe huis en woonomgeving bewonderen. Lieve groet van, Marijke

Dorien
18 februari 2022 07:50

Ha Herman, Wij zijn (met tussenpose) al ruim 22 jaar collega's en inmiddels goede vrienden. Wat ga ik jou en Rita missen. Ik wens jullie heel veel voorspoed en geluk toe in Hongarije en kom zeker een keer gebruik maken van het guesthouse. :) Lieve groet, Dorien

Benny van Wijngaarden
17 februari 2022 22:53

Beste Herman, Wat een nieuws dit! Ik wist niet dat je plannen had in die richting. Wel een mooie stap hoor. Ik hoop dat het jullie brengt wat je er van verwacht. Veel succes en Gods zegen toegewenst! Mvg, Benny van Wijngaarden

Petra Emens
17 februari 2022 21:15

Herman, wat een verandering en onderneming. Maar ook mooi om te lezen dat je deze laatste periode van je leven voor elkaar wilt kiezen. Ik hoop dat je niet zelf zult gaan maar net als Mozes. Als Uw aangezicht niet meegaat Heere, laat ons van hier niet optrekken! Gods zegen gewenst voor de toekomst! Je vrouw de hartelijke groeten! Gr. Petra Emens

Besselyn de Rooij
17 februari 2022 19:12

Ha Herman, Wat een mooie uitdaging! Ik wens je samen met je vrouw al het goede toe. Een mooie tijd gewenst in Hongarije! Hartelijke groet, Besselyn de Rooij

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: