Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

IoT: Zijn je slimme apparaten veilig?

#Online risico's #Techniek

Geplaatst op 30 januari 2020

Vroeger was het allemaal zo simpel: je had een computer – of niet. Tegenwoordig is dat wat ingewikkelder. Waarom? Laat me je eens een simpele vraag stellen: hoeveel computers heb jij thuis.

Misschien zit je nu te tellen: die oude PC boven op de werkkamer, de laptop van mijn werk, oh en mijn oudste dochter heeft een eigen laptop voor haar studie. Dat is dus drie. En dan heb je natuurlijk nog de iPad, die telt toch ook? (Jazeker!). Vier dus.
Maar heb je ook je smartphone meegeteld? Die van je partner, je dochter, de andere kinderen? Oké – dan wordt het 9. En allemaal verbonden met het internet.
Heb je misschien een smart-tv? Wat zeg je – je hebt er zelfs twee? Ook dát is een computer en ook die zit waarschijnlijk gekoppeld aan het internet. Dan staat de teller dus op 11…. Die leuke wifi-printer…. Je kunt er zelfs via een app mee printen als je niet thuis bent… 12. En die cameraatjes die je binnen en buiten hebt hangen? Heb je er vier? Dan komen we nu op 16 apparaten die aan het internet gekoppeld zijn – alleen al vanuit jouw huis!
En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die handige gadgets waarmee je op afstand je lichten aan kunt doen of de gordijnen kunt sluiten…

Abusehub

Prachtig, al die apparatuur. Maar er zit wel een schaduwkant aan. Kliksafe is aangesloten op “Abusehub”. Dat is een systeem waarmee internetproviders elkaar waarschuwen als ze zien dat er vreemd/verdacht dataverkeer over de netwerken gaat.
Via Abusehub kreeg onze techniekafdeling een melding dat er vreemd dataverkeer was gesignaleerd. Aan de hand van het IP-adres konden we achterhalen waar het vandaan kwam – inderdaad, van één van onze klanten.

Meestal is het dan zo dat een computer op het netwerk van de klant besmet is met een virus. Het virus zorgt ervoor dat de computer onder controle komt te staan van hackers, die er op hun beurt nare streken mee uithalen. Zoals andere computers aanvallen. De computer is dan onderdeel geworden van een zogenaamd “botnet”. De servicedesk belde de klant om hem te waarschuwen en de klant controleerde alle computers. Maar hij vond niets! Zelfs na herhaaldelijk scannen van alle computers bleef het virus hardnekkig zijn vervelende ding doen. Totdat… ontdekt werd dat het virus niet op een computer zat, maar dat één van de beveiligingscamera’s van de klant besmet was.

Een virus in je koelkast

Waarom die intro en dat verhaal? Welnu, waar je misschien niet zo snel aan zou denken als je het hebt over computervirussen: de tijd dat zo’n virus zich alleen op een PC kon bevinden, ligt helaas achter ons. Ze kunnen werkelijk overal in zitten omdat tegenwoordig haast alles een PC’tje is; al is het in de “vermomming” van een printer, een camera, ja misschien zelfs van een koelkast of een auto! We gaan naar het tijdperk van het “internet der dingen” (Internet of Things) waarbij zelfs lantaarnpalen aangesloten worden op het internet. En daarmee worden ze in principe bereikbaar voor iedereen met een internetaansluiting.

Die “dingen” kunnen net zo goed als een gewone PC besmet raken met een virus – zeker wanneer er onvoldoende aandacht werd besteed aan de beveiliging. En laat dat nou net het geval zijn bij veel goedkope apparaatjes.
Voor de beheerders van netwerken ligt hier dus een aardige uitdaging, zeker als zaken als lantaarnpalen verbonden worden met het internet. Maar jij kunt er nu thuis of in je bedrijf ook al mee te maken krijgen, als je IP-camera bijvoorbeeld niet voorzien is van een goed wachtwoord.

Mocht je dus een belletje krijgen van de servicedesk, of zelf merken dat de internetverbinding niet lekker loopt, kijk dan eens verder dan de voor de hand liggende verdachten. Herstart ook alle andere aan het internet gekoppelde apparaten en vraag (bij blijvende problemen) om deskundige hulp. Er zit vast een partner van Kliksafe bij jou in de buurt.

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: