Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe herken ik een veilige website? 5 checks

#Online risico's

Geplaatst op 5 mei 2022

Hoe kun je zien of een website veilig is? Hoe weet je of een website betrouwbaar is? Zegt een keurmerk op een webshop dat die webshop veilig is? Andere vraag is: hoe weet je of je naar een phishing site gaat? Wij geven je 5 punten die je kunt controleren, om te zien of een website veilig en betrouwbaar is.

1. Check de link van de site

Bekijk de link goed. Hier kun je al veel aan zien. Bijvoorbeeld de domeinnaam. Die staat tussen de slashes //…../.
Voorbeeld: https://www.kliksafe.nl/klantenservice/#/stap/103/106. Als je deze link bezoekt, zie je in de adresbalk dat www.kliksafe.nl vetgedrukt is. Dat is dus het domein. Bezoek je de Rabobank website, dan ga je naar www.rabobank.nl. Maar je kunt ook een phishinglink krijgen, waarin een 0 staat in plaats van een o. En als je te snel bent, heb je dat niet in de gaten. Een nepslash kan ook in een link staan, dat zie je zo niet. Als je gaat naar rabobank.nl/bankieren/lekkerveilig.hacker.cn -> dan is nu niet het domein rabobank.nl, maar hacker. Dus bekijk altijd de adresbalk. Nog meer informatie hierover lees je in onze blog over http vs. https

2. Check het veiligheid slotje in de adresbalk

Klik met je muis op het slotje in de adresbalk. Dan zie je dat het certificaat gecontroleerd is (Verified of Valid staat er meestal). Is de website niet beveiligd, dan zie je dat staan. Het kan ook dat je ziet: not secure. Nu weet je dat je de website beter niet kunt bezoeken. Het hoeft niet zo te zijn dat de website altijd kwaad wil, het kan ook dat de beheerder van de site iets fout heeft gedaan. Maar: het kan ook een hacker zijn… Dus beter bezoek je hem niet. 

3. Check het keurmerk

Bezoek je een webshop: kijk dan of die website een keurmerk heeft. Zie je het keurmerk, denk dan niet gelijk: mooi zo, veilig. Je kunt namelijk zo dat keurmerk op je website zetten. Ga voor de zekerheid naar de website van dat keurmerk, en controleer of die webshop daarop vermeld wordt. Bijvoorbeeld koffievoordeel.nl. Je ziet onderaan de website ‘Thuiswinkel waarborg’. Ga je naar Thuiswinkel waarborg, dan vind je daar tussen de leden Koffievoordeel.nl – safe dus!

4. Check of het een nepsite is

Een handige website die controleert of de website die je gaat bezoeken, een echte site is – is https://www.scamadviser.com/. Je ziet hier of de site groen (oké) of rood (niet oké) is. PS Je hebt geen 100% garantie dat je op een veilige website zit. De site zegt zelf 'This site looks safe to us'.

5. Check de adresgegevens

Kijk op de website of je geldige/normale adresgegevens vindt. Soms kun je wel een formulier invullen om in contact te komen, maar je ziet geen adresgegevens. En dan klopt er iets niet…

We zeggen het opnieuw: wees alert en gebruik je gewone verstand. Lijkt iets niet te kloppen, dan klopt het waarschijnlijk ook niet.

NB Kliksafe blokkeert actief valse webshops. Ook dat is een belangrijk onderdeel van online veiligheid voor ons. Hier lees je meer over valse webshops.

Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: