Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Het verschil tussen adsl en glasvezel

#Techniek

Geplaatst op 18 oktober 2018

Welke verbinding kies je?
Er zijn verschillende manieren om verbinding te maken met internet. In deze blog lees je de twee meest voorkomende: via de telefoonkabel (ADSL) en via de glasvezelkabel. Naast deze twee heb je nog de televisiekabel, het mobiele netwerk en de satelliet. In deze blog richten we ons op ADSL, VDSL en Glasvezel FttH. 

ADSL, VDSL en Glasvezel (FttH)
Hieronder leg ik de verschillende verbindingen via de telefoonkabel en de glaskabel uit. 

  • ADSL (Assymetric Digital Subscriber Line). Hierbij wordt het internetsignaal verstuurd over de koperen telefoonkabel. Bij ADSL ligt er glasvezel naar de wijkcentrale op wijkniveau. Daarna gaat het internetsignaal verder over de koperkabel. Het nadeel: dit zorgt voor redelijk wat verlies in snelheid. Zeker als je weet dat de verbinding van de meeste klanten vrij ver van de telefooncentrale ligt. ADSL is nog altijd het meest beschikbaar, maar we raden niet aan het nog aan te schaffen.
  • VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line). Bij VDSL is een veel hogere download- en uploadsnelheid mogelijk. Hier loopt het internetsignaal niet tot aan de wijkcentrale, maar tot aan de wijkverdeler. Van daar worden de signalen dan verder via een glasvezelverbinding vervoerd naar de wijkcentrale. Hierdoor is er minder kwaliteitsverlies en ligt de snelheid van je internetverbinding een stuk hoger.
  • Glasvezel FttH (Fiber to the Home). Er ligt glasvezel tot aan de woning. De hele verbinding is glasvezel en biedt een veelvoudige snelheid van wat ADSL/VDSL te bieden hebben. Niet alleen in steden en dorpen, maar ook in buitengebieden wordt veel glasvezel aangelegd. Deze verbinding is niet overal beschikbaar, maar dankzij verschillende projecten en initiatieven wordt glasvezel steeds meer beschikbaar. Glasvezel is de meest toekomstbestendige verbinding en daarmee zit je voorlopig goed.

    Lees meer over glasvezel.

Welke internet snelheid kies je?
Bij het kiezen van een snelheid, moet je eigenlijk eerst bedenken wat voor gebruiker je bent. Maak jij alleen gebruik van internet, of internet je met een heel gezin? Ook belangrijk is: wat doe je op internet? Als je voornamelijk websites bezoekt en mailt, is een instapsnelheid voldoende. Als er met meerdere personen en apparaten websites bezocht worden, is het aan te raden om een verbinding te nemen met een hogere download- en uploadsnelheid.

Waarom is de snelheid anders dan wat het abonnement zegt?
De werkelijke snelheid van een internetverbinding ligt soms lager dan de snelheden waarmee geadverteerd wordt. Dat heeft verschillende redenen.

De snelheid die je kunt halen met een internetverbinding via de telefoonkabel (zoals bij ADSL en VDSL het geval is), is afhankelijk van de kwaliteit van de kabel en de lengte van de koperverbinding. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe lager de snelheid is.

Ook de techniek snoept een klein deel van de bandbreedte af; dit komt door het internetprotocol TCP/IP dat gebruikt wordt om gegevens tussen pc’s te versturen. Daarbij is er ruimte nodig om de verbinding in stand te houden. De webserver wil bijvoorbeeld graag weten of alle informatie  aangekomen is in je computer. Er kan onderweg iets weggevallen zijn, wat opnieuw verstuurd moet worden. Dit protocol zorgt ervoor dat alles goed overkomt, maar het neemt wel wat ruimte en dus bandbreedte in.

Hoe hoger de snelheid, hoe beter…?
Het antwoord hierop is ja en nee. Waarom? Is je apparatuur wel geschikt voor de snelheid die afgeleverd wordt op het modem, werk je bekabeld of draadloos? Verouderde apparaten kunnen vaak die hogere internetsnelheid niet verwerken, omdat de componenten deze techniek niet aankunnen.

Voorbeeld:
Een oude draadloze netwerkkaart b/g heeft een maximale snelheid van 54 Mb per seconde.
Een nieuwe draadloze netwerkkaart ac heeft een maximale snelheid van 1,3 Gb per seconde.

Dit voorbeeld laat duidelijk het verschil zien tussen draadloze netwerkkaarten en hun snelheid. Maar ook de plaats van het modem is bepalend voor het juiste bereik. Hoe je het bereik in huis kunt verbeteren, verwijs ik je graag naar deze blog.

Benieuwd naar wat er op jouw adres mogelijk is aan verbindingen en snelheden? Op onze website vind je de postcodecheck, die je de mogelijkheden precies laat zien.

 

 

Over de auteur:

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Meer over glasvezel

Wat is glasvezel

Voordelen van glasvezel

 

Klaar voor glasvezel?

Klaar voor de snel en stabiel glasvezel internet? Bekijk ons aanbod.

Bekijk glasvezel internet