Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Welke leeftijd geef je je kind een telefoon?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 9 januari 2020

Regels en afspraken over smartphones

Wanneer is je kind oud genoeg voor een eigen mobiel? Ga je mee met de massa (steeds jonger), of wil je zelf regels maken? En wat is dan de beste telefoon? Als ouder loop je tegen heel wat vragen aan. We schreven er al eerder een blog over: Heeft mijn kind een telefoon nodig? Maar er is nog veel meer over te zeggen natuurlijk. Dit keer nemen we de regels en afspraken over smartphones eens onder de loep. En dat doen we door bij de Kliksafers te inventariseren: hoe doen jullie dit? Ik vroeg het aan m’n collega’s.

En zo pakken zij het aan

Herman:

Mijn kinderen zijn alweer wat ouder, maar ik hoorde van mijn schoonzus wiens oudste in de eerste klas van het voorgezet onderwijs zit, dat je daar zonder eigen smartphone geen leven (meer) hebt. En dan niet eens voor social media, maar voor roosterwijzigingen etc., dus echt schoolzaken.
Ik kan me niet voorstellen waarom je in groep 8 al zo’n ding zou moeten hebben, afgezien van de mogelijkheid dat je er dan ‘uit’ ligt (bijvoorbeeld niet in een appgroep zit van de klas of zo). Sociale druk dus…

Robert:

Bij onze oudste van 9 zijn regels rond schermtijd een actueel thema. Kinderen zijn opvallend handig met computers en smartphones! Afspraken uitleggen, dingen in het modem instellen en ook het goede voorbeeld geven gaan hand in hand - maar blijven wel een uitdaging. Maar een echt eigen telefoon: dat komt wat ons betreft pas na de basisschool aan bod.

Mark:

Mijn jongens hebben nu eigen telefoon, ze zijn 10 en 11 jaar. Ze hebben allebei een prepaid kaartje. Ze mogen de telefoons alleen thuis gebruiken en maximaal een uur per dag. Afspraak is dat ze er niet mee bellen, maar een appje sturen om terug te bellen.
WhatsApp(groepen) houden we in de gaten: gaat er onzin over de groep, dan gaan ze in overleg uit de groep. Ze zitten niet op social media en gebruiken de telefoon voor het spelen van spelletjes.

Jan K.:

Als ouderen er al niet mee overweg kunnen, hoe kunnen kinderen het dan.;-) Wanneer er een kind aan toe is, is verschillend denk ik. Wat volgens mij belangrijk is: wat krijgen kinderen mee vanuit de opvoeding? Ze moeten eigenlijk klaargestoomd worden om er gebruik van te maken. De telefoon is een verslavend middel, daar moeten we ons goed bewust van zijn. Hoe kan ik me daartegen beschermen en hoe kan ik mijn kinderen daartegen beschermen, dat is de vraag. Bewuste keuzes maken hierin is belangrijk, denk ik.

Marcel vA.:

Ik heb hier wel wat (leer)ervaring mee. Onze oudste is momenteel 13. Hij heeft een eigen telefoon. De afspraak die we met hem gemaakt hebben (al zo ongeveer op zijn 10e begon hij herhaaldelijk te vragen naar een eigen telefoon), is dat hij op het moment dat hij naar het VO zou gaan, een eigen telefoon kreeg. Dus op de dag dat hij 12 werd (in de zomervakantie voorafgaand aan VO start), kreeg hij mijn oude iPhone. Razend blij was hij ermee!
Zo jong en naïef als mijn vrouw en ik waren, was ons idee: we geven hem deze telefoon, hij moet het leren en wij ook, we zien wel. Fout. In het begin ging het goed en was hij stuurbaar. Dit ging helaas mis: te veel tijd achter zijn telefoon, rottige sites, onzinspellen, maar ook gedrag gericht op telefoon in plaats van op anderen. Gevolg was: wij gebruikten telefoon afpakken als strafmechanisme. Conclusie: gedoe en ruzie. Dit werkt niet.
Huidige situatie: we hebben met elkaar gezeten en vaste afspraken gemaakt: schermtijd (1,5 uur per dag, zaterdag 2 uur, zondag schermloos), dagvenster (alleen tussen 7:30 en 20:30 uur), telefoon blijft altijd beneden, en niet onder het eten. En via Google Family Link hebben wij als ouders regie op zijn telefoon, zodat apps pas na akkoord van ons geïnstalleerd worden. Daarnaast: iedere telefoon in ons gezin is voor iedereen bereikbaar/te openen. Geen geheimen. Dit werkt goed. 

Tips van Marcel:

  • 12 is jong zat (zal afhankelijk zijn van het kind). Als het kind het niet nodig heeft: uitstellen! Bij een nichtje heb ik gezien dat een beloningssysteem goed werkt: ieder jaar dat ze geen telefoon had na leeftijd x, kreeg ze € 100,-.
  • Nadeel bij ons: we hebben 4 kinderen. Nu de oudste op zijn 12e zijn telefoon heeft gekregen, begint de tweede (die nu 11 is) hier ook over… precedentje.
  • Zodra je een telefoon geeft: maak duidelijke afspraken en laat dit niet in het midden. Je hebt er allemaal last van als het niet gaat zoals je wilt.  
  • Geven of verdienen? Onze indruk, nadat we de eerste telefoon gegeven hadden op zijn verjaardag (was een oudje, toegegeven) en hij inmiddels zelf een nieuwe bij elkaar heeft gespaard: hij is veel zuiniger op die telefoon die hij zelf heeft verdiend… open deur wellicht.
  • Conformeer je als ouders ook aan de afspraken. Echt nodig!
  • Belangrijkste tip: doe dingen samen. Tip: Wordfeud ;-)
  • Belangrijkste reden voor de telefoon-wens komt door groepsdruk. Wat kunnen we hier als ouders mee?

En zo doen wij het thuis

Zelf ben ik ook moeder van drie tieners. Hier bij Kliksafe sta ik een beetje bekend als dwarrel, maar krijg ik ook vaak de reactie: wat ben je streng! En dat ben ik ook wel denk ik. We hebben thuis hele duidelijke regels over schermen (telefoon/playstation/laptop):

  • Alleen na het avondeten worden ze gebruikt voor vermaak. Overdag alleen voor werk of om afspraken te maken met anderen bijvoorbeeld.
  • De telefoon of laptop gaat nooit mee naar boven en wordt ook niet boven gebruikt. Ook niet voor school. We hebben genoeg ruimte beneden om rustig aan je huiswerk te kunnen werken. Dit hebben we afgesproken omdat we graag zicht hebben op wat er online gebeurt. Dat betekent niet dat ik de hele tijd zit mee te kijken, maar meer: het idee dat het kan, is al een soort sociale buffer. Deze regel heeft echt voordelen: je bent meer bij elkaar, ook al doe je soms allemaal je eigen ding. Je laat dingen aan elkaar zien, kruipt samen achter een apparaat, lacht mee.
  • Je krijgt een smartphone van ons als je naar de middelbare school gaat. Dat is alleen al om een praktische reden: je gaat dan op de fiets (de ene 12km, en de andere twee 20km verderop) en dan is het handig om te kunnen bellen. Als ie kapotgaat, moet je zelf sparen voor een nieuwe.
  • Het abonnement betalen wij: tien euro per maand. Gebruik je meer dan dat, dan betaal je het zelf (maar dat is nog nooit gebeurt, en de oudste heeft zijn telefoon nu al vier jaar).

Ik zit nog even na te denken over dat strenge. Is het streng? Ik ervaar het als duidelijk (we hebben er nooit discussies over), als veilig en als gezellig (met z’n allen beneden)… Nou ja, dan maar streng, dat is een stempeltje waar ik dan zelf mee moet leren leven.

Heb je vragen of opmerkingen hierover? Zet ze onder deze blog, we denken graag met je mee en zijn altijd blij met tips!

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

P
21 januari 2020 10:01

Ik zou het best fijn vinden om ook eens de ervaringen van ouders te horen die kinderen heeft van 20 tot 24..of miss wel ouder..En thuiswonend. En dan nog jongere die gokgedrag vertonen. Ik denk dat de verhalen /ervaringen er miss ook wat anders worden.

JanW
20 januari 2020 11:23

Zo doen wij het, en het voelt prima voor iedereen. Wij hebben een gezin van 5 kinderen, waarvan onze oudste ( 13 )naar het VO is. Hij heeft geen smartphone, en ook geen ander mobieltje ( we wonen op loopafstand van school) We hebben hier bewust een keuze in gemaakt. De smartphone van moeder mag na te hebben gevraagd om toestemming worden gebruikt voor het lesrooster, en evt appjes naar vrienden, mits dit nodig is. Wij als ouders hebben de verantwoording vpor onze kinderen en zo kunnen wij ze stap voor stap begeleiden in de weg naar zelfstandigheid, en in het maken van keuzes, en stellen van grenzen op basis van de Bijbel en ons geweten. Natuurlijk horen we vaak dat ze dan buiten de groep vallen en zonder smartphone niet kunnen op school. Het gaat prima in de praktijk. Ook in de praktijk voelt hij zich niet buiten de groep staan. Eigenlijk wel fijn om niet al dat online pestgedrag te zien.

Sarah
20 januari 2020 09:14

Hierbiij wil ik nog graag reageren. Wij hebben 3 kinderen. 15, 12, 9 jaar. De oudste heeft een smartphone gekregen toen hij 14 was. Onze 2e zit in de eerste van het VO moet 17 km fietsen. Heeft een gewone telefoon zonder internet voor onderweg. Op het VO kunnen ze makkelijk zonder smartphone. Het is de grootste onzin om te zrggen dat ze er 1 nodig hebben. Veel dingen kan gewoon op pc of op telefoon van 1 van de ouders. Op smartphone wordt zoveel rottigheid rond geappt. Seksuele getinte plaatje half naakte vrouwen. Wat 12 jarige nog niet hoeven te zien. Ouderen trouwens ook niet. Maar op die leeftijd zijn er nog geen grenzen. Helaas zijn de smartphone's bijna bij iedereen op 12 jaar al toegestaan Zo verdrietig. Wij als mensen in reformatorische gezinte zijn geen eenheid meer. Je wordt gewoon uit gelachen als jou kind geen smartphone heeft. Moeilijk voor de opgroeiende jeugd.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Schermtijd instellen?

Meer grip op schermtijd van je kinderen? We schreven een handleiding hoe je schermtijd instelt.

Leer meer
Deel dit bericht op: