Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Wombo eigenlijk?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 15 maart 2021

Wat is Wombo? Is het wel veilig?

Af en toe komt er een geniale app voorbij waarvan je denkt: dit wil ik meteen proberen!
De app Wombo, beschikbaar op Android en iOS, is zo’n pareltje. Wij zochten uit waarom de app voor zoveel opschudding zorgt. Daarnaast kijken we naar de veiligheid van de app.

Een overzicht van dit blog:

Wat is Wombo?

Wombo is een app waarmee je foto's van mensen verandert in grappige muziekvideo's. De app gebruikt AI (kunstmatige intelligentie) om gezichten te laten bewegen. Wat een komisch effect geeft.
Ooit samen een liedje willen zingen met Koning Willem-Alexander? Jouw wens wordt vervuld! Gebruikers kunnen dankzij Wombo een selfie of foto van iemand anders omtoveren tot een filmpje. In die video zingen ze vrolijk mee met een liedje. Het is haast griezelig om te zien hoe levensecht het resultaat soms is. Aan wie ik een video liet zien waarin ik zelf playbackte, moest ik erbij zeggen dat het gemaakt is met alleen een foto van mij. Sommige mensen krijgen een angstig gevoel van de woorden deepfakes en kunstmatige intelligentie. Experts zien in de app juist een kans om bewustwording te verspreiden over AI en deep learning.

Hoe werkt het?

De app heeft weinig poespas. Je hoeft geen account aan te maken. Open de app en er wordt meteen gevraagd om een foto van jezelf te maken. Ook kun je een foto van je telefoon kiezen. Na het volgen van de instructies voor het maken van een foto, kies je het gewenste liedje. Elke liedje heeft een andere animatie. De app heeft wel flinke rekenkracht nodig om de video te maken. Tevreden met het resultaat? Dan sla je de video op. Of deel je de video op jouw favoriete social media.

Is de Wombo app veilig te gebruiken?

Wat gebeurt er met de data en je foto’s? Je herinnert misschien het Faceapp-verhaal nog wel: De populariteit van die app nam toe; mensen installeerden massaal de app op hun telefoon. En niemand vroeg zich af hoe verstandig het eigenlijk is om een selfie naar een Russische app te uploaden. Berichten gingen rond dat je je “gezicht verkocht” aan het Russische bedrijf. Ook zou de app gegevens van de gebruikers verzamelen. En hoe zit het met Wombo? Krijgen de Russen jouw gezicht en data in handen? Of zijn het dit keer de Chinezen?
Wombo is een app uit Canada. In verschillende interviews met de baas van Wombo wordt meteen het privacygevoelige aspect benoemd. CEO Ben-Zion Benkhin benadrukt dat ze “privacy zeer serieus nemen” en dat “alle data verwijderd wordt en ze niets delen of sturen naar anderen.” De vergelijking met Deepfakes gaat op het internet rond. Daarom hebben de makers ervoor gekozen de beelden en gezichten niet te realistisch te maken. Zo lijkt het wel realistisch, maar zie je toch vrij snel dat het niet echt is.

Privacy

Wat komen we nog meer tegen over de verwerking van gegevens? We hebben de privacyvoorwaarden uitgepluisd.

  • Wombo gebruikt services van derden die mogelijk gegevens van je verzamelen en je zo identificeren.
  • Als je ervoor kiest om Wombo te gebruiken, dan ga je ermee akkoord dat de app gegevens van je verzamelt. Waaronder je gezicht en jouw kenmerken! Dat is volgens de makers van de app essentieel om de humoristische video’s te creëren. Ze beloven dat deze data van je gezicht alleen gebruikt wordt voor het beter begrijpen van het gebruik van de app. Gegevens van jouw gezicht worden dus wel bewaard op de servers van Wombo. Als je video-animatie klaar is, dan wordt je gezichtsdata vrijwel direct verwijderd.
  • De anonieme data, waar je identiteit dus niet aan te herleiden is, wordt opgeslagen “zolang als nodig is”. Dat is natuurlijk wel een beetje een vage beschrijving. Welke gegevens dat zijn, komen we verderop in de verklaring tegen: IP-adres, Besturingssysteem versie, Apparaatnaam, de app configuratie, en tijd en datum van je appgebruik. Andere statistieken ook, maar die worden niet specifiek benoemd.
  • Welke services van derden worden gebruikt, wordt gespecificeerd. Maar wel de redenen, en die zijn voornamelijk op het appgedrag in kaart te brengen.
  • De services van de app en de privacy zijn niet van toepassing op kinderen jonger dan 13. De makers verzamelen niet bewust gegevens van deze groep. Gezien de formulering zal dat wel gebeuren. Als iemand jonger dan 13 jaar de app gebruikt en de makers weten dat, dan wordt toegang ontzegd.

De app is standaard gratis, dus kom je advertenties tegen. Kies je voor de premium versie, dan krijg je sneller je video’s te zien, geen advertenties en vind je een supportteam.

Waar je als ouders op moet letten.

Video delen

Het is makkelijk om video’s de delen op verschillende platformen. Niet alle platformen zijn echter geschikt om op te delen. De kans bestaat op cyberpesten.

Advertenties

De gratis versie van de app bevat advertenties. Welke advertenties er allemaal op het scherm verschijnen, weet je nooit en dat is dan ook niet altijd wenselijk.

In-app aankopen

Een in-app aankoop betekent dat je een aankoop kunt doen nadat je de app gratis gedownload hebt. Gratis versie van de app is soms irritant en je kind kan met twee klikken een aankoop doen voor een abonnement. Wombo app bevat ook in-app aankopen.

Geef je je gegevens?

De app verzamelt gegevens van je. Hoewel niet de superpersoonlijke variant, toch moet je een keuze maken of je dat wilt.

Bronnen:
https://www.theguardian.com/technology/2021/mar/12/wombo-ai-app-kim-jong-un-sing-i-will-survive-deepfakes
https://www.theverge.com/2021/3/11/22323271/wombo-ai-memes-deepfake-app-lip-sync
https://www.wombo.ai/privacy

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

Tommeke
6 mei 2021 17:32

Kan men met een premium abbonement je eigen muziek invoeren ,,,

Robert
29 maart 2021 12:02

Hallo Iet,

Het annuleren van je maandelijkse Wombo.ai abonnement doe je in de App Store (Apple) of in de Play Store (Samsung en Android).

Apple:

  1. Open de App store
  2. Klik op het gebruikers icoontjeUser Icon
  3. Scroll naar "Abonnementen"  Kies de Wombo App.
  4. Kies vervolgens "Zeg gratis proefperiode op" of "Annuleer abonnement"

Android Play Store

  1. Open de Play Store app
  2. Tik op het menu (de drie steepjes)
  3. Kies "Abonnementen"
  4. Je krijgt nu je apps te zien waar je een abonnement voor hebt.
  5. Tik op de Wombo app en annuleer je abonnement.

Iet
27 maart 2021 12:35

Hebben jullie ook uitgepluist hoe je kunt opzeggen, als je een maandelijks abbonement hebt?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: