Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Schermtijd regels: Niet in bad en niet in bed

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 2 januari 2020

Niet in bad en niet in bed – over schermtijd regels

Mobiele telefoons zou je niet aan tafel en niet in bed moeten gebruiken. Dat zegt de Britse chief medical officers (overheidsfunctionaris medische diensten). Adviseurs van de regering zeggen dat kinderen elke twee uur achter het scherm vandaan moeten. Ook moet de industrie meer doen voor de veiligheid van kinderen.

Deze signalen komen dus uit Engeland en de aanleiding is serieus: er wordt een link gelegd tussen online content over zelfbeschadiging en suïcide en de zelfmoord van tiener Molly Russell. Na haar dood vond haar familie schadelijke content over suïcide op haar Instagram. Haar vader zegt dat hij gelooft dat Instagram “heeft geholpen bij de dood zijn dochter”. Hieruit ontstond een gids die helpt bij internetgebruik. Het geeft tips en adviezen aan ouders.

molly mussel
Molly Russel

Professor Dame Sally Davies, de Engelse overheidsfunctionaris medische diensten, vond dit een tragische situatie. Volgens haar hebben de BBC-bedrijven de plicht te zorgen dat kinderen veilig zijn, en moet er een leeftijdslimiet zitten op gebruik van social media. Hiermee voorkom je dat kinderen niet op schadelijke websites komen – een van de grootste zorgen in de zaak Molly Russell.

6 tips voor ouders over schermtijd

  • Geen telefoons of andere mobiele apparaten aan tafel; met elkaar praten is heel belangrijk voor de ontwikkeling.
  • Geen schermen in de slaapkamer als het bedtijd is.
  • Praat met elkaar over hoe je online veilig bent en over cyber-bullying (online pesten). En ook over wat je doet als kind als je je ergens niet fijn bij voelt.
  • Geen telefoons als je een straat oversteekt of als je andere dingen doet die je aandacht vragen.
  • Zorg ervoor dat je kind elke twee uur achter zijn scherm vandaan komt en iets actiefs doet.
  • Ouders moeten ook hun eigen gedrag in de gaten houden – en hun kinderen voldoende aandacht en tijd geven en er nooit van uitgaan dat ze het leuk vinden dat hun foto’s worden gedeeld.

Een beter internet

Een gedragscode is absoluut nodig, zegt Dame Sally. Ze wil dat technologiebedrijven investeren in systemen die goed weten of de leeftijd van een gebruiker klopt. Sommige platforms zeggen dat een gebruiker 13 moet zijn, maar controleren die vervolgens niet.

Ook heeft ze ideeën over het ‘beter’ maken van internet:

  • Ze wil dat mediabedrijven betere algoritmes ontwikkelen die positieve content sturen naar gebruikers.
  • In plaats van promotiemateriaal voor terrorisme moeten gebruikers content te zien krijgen die helpt bij deradicaliseren. Dat geldt ook bij zoekopdrachten naar zelfbeschadiging, suïcide etc.
  • Ze wil content zien die hulplijnen promoot.

Ze heeft er ook voor gewaarschuwd dat als de industrie niet verandert, de regering hen moet gaan dwingen door nieuwe wetgeving.
Facebook heeft positief gereageerd op de gids en zegt dat ze een nieuwe tool heeft ontwikkeld die mensen helpt hun tijd op FB te meten, en die je bijvoorbeeld een herinnering stuurt dat je tijd om is. Ook Twitter is positief en zegt 70 wijzigingen te hebben ingevoerd om hun dienst veiliger en gezonder te maken.

Zorgt regelmatig gebruik voor mentale gezondheidsproblemen?

Er is een team van academici die onderzoeken hierover heeft bestudeerd. Zij geven het volgende aan: hoewel er onderzoek is dat een verband heeft aangetoond tussen onlineactiviteiten en negatieve effecten als een verhoogd risico op angst en depressie – zijn deze resultaten niet eenduidig. Het lijkt er meer op dat mensen met mentale gezondheidsproblemen eerder geneigd zijn om naar hun apparaat te grijpen, dan dat hun gewoontes de oorzaak zijn van problemen.

Tot er meer onderzoek is gedaan, is een gids voor ouders dus zeer aan te bevelen, zegt Dame Sally.

Dr. Bernadka Dubicka van de Royal College van Psychiaters geeft de gezondheidsafdelingen van de overheid gelijk in het voorzichtig-zijn. “We hebben nog niet genoeg vergelijking om een definitieve link te hebben tussen schermtijd en mentale gezondheidsproblemen. Maar het is duidelijk dat sommige content die jongeren online bekijken, bijvoorbeeld pro-anorexia, suïcide en zelfbeschadiging – ongelooflijk schadelijk kan zijn”.

En jij?

Houd jij je als ouder bezig met het smartphonegebruik van je kind? Een goed begin is het maken van afspraken over schermtijd. Lees in de blog wat is schermtijd alles over schermtijd, en welk gevolgen het heeft voor kinderen.

Bron: https://www.bbc.com/news/health-47150658

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op:

Schermtijd instellen

Naast het maken van afspraken, zijn schermtijd apps handig om die afspraken na te leven. We schreven een handleiding hoe je schermtijd instelt op je apparaten.

Handleiding schermtijd instellen