Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Digitale erfenis: wat is dat?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 20 april 2023

Een gewone erfenis wordt normaliter verdeeld over verschillende personen nadat iemand is overleden. Met een digitale erfenis gaat dat net even anders. Heb je er ook wel eens over nagedacht wat er moet gebeuren met je digitale accounts en abonnementen? Je kan dat nu regelen door een digitaal testament op te maken. In deze blog leggen we je uit hoe zo’n digitaal testament werkt en wat je moet doen om jouw digitale erfenis goed achter te laten.

Wat is een digitale erfenis?

Een digitale erfenis is jouw hele digitale nalatenschap, zoals documenten, foto’s en je social media-accounts. Je hebt ook een digitaal testament. In een digitaal testament geef je aan wat er met jouw social media accounts/mail/foto’s gebeurt als jij overlijdt en welke wachtwoorden daaraan gekoppeld zijn. Doe je dat niet, dan blijven je accounts gewoon open staan en lijkt het alsof je nog leeft. Dat kan heel pijnlijk zijn, zeker voor je nabestaanden. Ook kunnen dan abonnementen zoals Spotify of Netflix doorlopen terwijl je er geen gebruik van maakt. Een abonnement moet je zelf stopzetten (of je nabestaanden in dit geval), bij een account kun je het soms al van tevoren aangeven wat er met een pagina moet gebeuren. Hier leggen we later meer over uit. Om alles goed te regelen, is het verstandig een digitaal testament te maken en te beslissen wie welke accounts in beheer krijgt. Maar waar denk je dan aan?

Net zoals het verdelen van jouw spullen, is het goed om te kijken wie waar bij kan. Wil je jouw kinderen toegang geven tot jouw foto’s op je telefoon of liever niet? Of je broer/zus toegang geven tot je WhatsApp? Over het algemeen zal je roepen: ja! Maar als je ruzie hebt met je familie, kun je beter die toegang aan iemand anders geven. Dat zijn dingen waar je goed over na moet denken.

Hoe regel ik mijn digitale erfenis?

Om je digitale erfenis te regelen, is er wel wat werk nodig. Daarom hebben we dit handige stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1: Uitzoeken
Bedenk goed wie jij vertrouwt met jouw wachtwoorden en je digitale erfenis. Laten we als voorbeeld je broer doen. Als je je broer hebt gevraagd om dit te doen, is het handig om een wachtwoordmanager te kiezen en daar al je wachtwoorden in op te slaan. Je broer moet dan het hoofdwachtwoord weten van je wachtwoordmanager, meer niet. Hier lees je meer over wachtwoordmanagers.

Stap 2: Loop alle accounts en abonnementen na
Ga alle (social media) accounts na en bedenk wat er na jouw overlijden moet gebeuren met die accounts. Moeten ze verwijderd worden? Of mag er een in memoriam pagina van gemaakt worden die jouw broer dan kan beheren? Dit kun je bij Facebook vooraf al instellen. Bij Instagram kan dit bijvoorbeeld nog niet, maar je kunt natuurlijk wel op papier zetten wat je met je Instagram-account wil.

Schrijf ook alle abonnementen op die je hebt en geef die aan je broer. Dan kan hij, als je er niet meer bent, ze stopzetten. Zet ook alle wachtwoorden die bij je abonnementen horen, in je wachtwoordmanager.

Stap 3: Check je Microsoft/Apple/Google accounts
Omdat deze accounts een net iets andere behandeling nodig hebben, lichten we deze specifiek even uit voor je.

Microsoft
Bij Microsoft kan je niks voorbereiden. Dit moet je weten:

  • Microsoft is heel strikt met de privacywetten. Daarom is toegang krijgen heel lastig.
  • Je kan twee jaar wachten en niks doen, dan verwijdert Microsoft automatisch het account.
  • Je kan ook een officieel verzoek sturen om toegang te krijgen. Dit kan naar Microsoft Ireland Operations Ltd.,70 Sir John Rogerson’s Quai, Dublin 2, Ierland

Google
Bij Google kun je wel wat voorbereiden:

  • Op deze pagina kan je aangeven vanaf wanneer je account inactief mag zijn. Voeg daarbij het e-mailadres van bijvoorbeeld je broer toe.
  • Bevestig dit en geef dan ook aan of je broer jouw data mag downloaden.

Met Google bedoelen we overigens de YouTube-accounts, Gmail en Google Drive.

Apple
Dit moet je weten:

  • Bij Apple is het onmogelijk om in te loggen voor (bijvoorbeeld) je broer als jij er niet meer bent. Tenzij hij jouw Apple ID en wachtwoord heeft. Zorg er dus voor dat hij die weet.
  • Het is verboden bij Apple om in te loggen op een apparaat dat niet van jou is. Geef dus je wachtwoord en Apple ID aan de persoon die je gekozen hebt.

Welke keuzes maak ik?

Denk er niet te licht over, een digitale erfenis is eigenlijk net zoals een normale erfenis: het is niet niks. Zet alles goed op papier en bedenk wat je met je accounts wil doen. Zo laat je je nabestaanden niet achter met een probleem.

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.