Wat is internet beveiliging? Veilig internet instellen
Internet beveiliging instellen zorgt ervoor dat je zorgeloos online kunt zijn, vrij van internet risico’s. In dit artikel lees je wat internet beveiliging precies is, en hoe je het kunt instellen voor veilig internet.
Overzicht:
- Wat is internet beveiliging
- Wat zijn de 5 grootste internet beveiligingsrisico’s?
- Hoe kan ik mijn internet beveiliging instellen?
- Ben jij mediawijs? Een tip voor jou.
Wat is internet beveiliging?
Internet beveiliging is een algemene term waarmee een set van tactieken bedoeld wordt om jezelf en je apparaten te beschermen tegen risico’s van internetten. Internet beveiliging beschermt je tegen cyberaanvallen, virussen, risicovolle websites en leeftijdsongeschikte content.
Wat zijn de 5 grootste internet beveiligingsrisico’s?
De 5 grootste internetveiligheidsrisico’s zijn:
- Phishing
- Virussen
- Ransomware
- Onveilige wachtwoorden gebruiken
- Geen updates uitvoeren
- Onbeveiligde wifi netwerken
- Social engineering: WhatsApp fraude, Tikkie-fraude, bankoplichting etc.
Over elke risico hebben we een artikel geschreven.
Hoe kan ik mijn internet beveiliging instellen?
Je kunt uit veel hulpmiddelen kiezen om je internet veiliger te maken. Wij adviseren dezebasis in te stellen. Maar kies vooral waarvan jij denkt dat bij jouw situatie past.
1. Virusscanner
Heb je een computer die wilt beschermen tegen virussen en malware? Dan kijk je al snel naar een antivirussoftware pakket. Wij zijn fan van ESET-antivirus. Je kunt een compleet antiviruspakket afnemen, maar uit onderzoek van de consumentenbond blijkt een virusscanner al snel voldoende voor de gemiddelde gebruiker.
Lees meer: ESET antivirus.
2. Internetfilter
Een internetfilter is ideaal voor gezinnen, maar ook voor individuen. Het filtert je internetverbinding voordat het je apparaten bereikt, waardoor ongewenste inhoud buiten de deur blijft. Buiten de basisinstellingen (pornografie, grof geweld, illegale goksites en valse webshops), kun je zelf extra categorieen aan- en uitzetten. Handig voor als je kind iets te lang op TikTok zit bijvoorbeeld 😉
Ook een voordeel: het filterteam van Kliksafe blokkeert actief phishinglinks die door klanten gemeld worden. Zo maken we samen internet steeds een beetje veiliger.
Lees meer: over ons internetfilter
3. Ouderlijk toezicht voor kinderen
Onze kinderen hebben een beetje hulp nodig als ze voor het eerst op internet kunnen. Vaak in de vorm van begeleiding voor een gezonde digitale balans, en (net als wij) bescherming tegen online risico’s. Veel ouders kiezen voor een ouderlijk toezicht app als hun kind een eerste tablet of telefoon krijgt. De meestgebruikte functies zijn: schermtijden instellen, apps/websites toestaan of blokkeren en rapportages van de geschiedenis inzien.
Lees meer: ouderlijk toezicht Qustodio.
Ben jij mediawijs? Een tip voor jou.
Helaas zijn er veel gevaren niet tegen te houden door software of apps. Dat komt doordat het probleem zit tussen de stoel en de computer: dat zijn wijzelf:
- Klikken op de phishing e-maillink waardoor we onze bankgegevens achterlaten op een neppe site;
- Bestellen schoenen bij een valse webshop;
- Klikken verkeerde advertenties aan die virussen binnenlaten;
- Stellen dat zwakke wachtwoord in voor de honderdste keer…
Ons zoveel mogelijk indekken is noodzakelijk, maar een gezonde dosis achterdocht op internet is heel verstandig. En: verdiep je in onderwerpen die jouw mediakennis een beetje bijspijkeren. Onze tip is daarom: lees onze blogs! Daar verdiep je je in de wereld van online risico’s, lees je ervaringen van mensen die opgelicht zijn en ontdek de verhalen van ouders over mediaopvoeding van hun kinderen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Elke 6 weken ontvang je informatie over mediaopvoeding, online risico’s en veilig internet.
Inschrijven