Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind? Advies en tips

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 15 oktober 2020

Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?

Wat kun je veel vragen hebben over schermtijd: wat is een normale schermtijd? Hoeveel schermtijd voor mijn kind is gezond? Hoeveel per dag, hoeveel per kind? En ga zo maar door. Opvoeden is best een stuk moeilijker geworden, sinds er schermen bij komen kijken. Niet alleen voor kinderen, misschien ook voor jezelf. Het is tenslotte toch best handig om ze nog even achter een filmpje te zetten, als je aan het koken bent.

In deze blog geven we je tips voor schermtijden per leeftijdsgroep. Welke tijden houd je als ouder aan, om een gezonde balans te kunnen houden? Na de tips lees je wat schermtijd met je ogen doet en wat je daaraan kunt doen. Meer weten over schermtijd lees je in onze blog Wat is schermtijd.

Overzicht schermtijd per leeftijd:

Leeftijd kind.
Schermtijd per dag
0-2 jaar Geen schermtijd
2-4 jaar Hooguit 1 uur per dag (3 x 20 min)
4-6 jaar 1 uur (4 x 15 minuten)
6-8 jaar 1 uur (2 x 30 minuten)
8-10 jaar 1 tot 1,5 uur
10-12 jaar 2 uur
12 jaar en ouder 3 uur

 

Leeftijd 0 - 2 jaar: geen schermtijd

Uit elk onderzoek dat we raadpleegden, komt hetzelfde advies voor kinderen onder de 2 jaar: vermijd alle schermen. Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen. Pas vanaf 18 maanden kunnen kinderen een verhaallijn volgen, ze hebben nog moeite met dat wat ze zien op een scherm te vertalen naar de echte wereld. Belangrijker nog is dat schermtijd de daadwerkelijke leer- en rustmomenten zoals bewegen, spelen, zingen en slapen in de weg staat.

Leeftijd 2 - 4 jaar: hooguit 1 uur

De WHO (wereld gezondheidsorganisatie) heeft in 2019 een officieel advies uitgebracht: kinderen onder de vijf jaar mogen hooguit één uur per dag naar een scherm kijken. Laat ze in plaats van het scherm bewegen, (buiten) spelen en actief zijn. Veel gezonder en het gaat overgewicht tegen op latere leeftijd. Geef je ze schermtijd, doe dit dan niet langer dan 30 minuten achter elkaar. Tip: houd de 20-20-2 regel aan, dan zit je op 20 minuten maximaal.

Leeftijd 4 - 6 jaar: maximaal 1 uur

Anderen zeggen dat kinderen vanaf het tweede levensjaar een tablet doelgericht gaan gebruiken en ze emoties kunnen herkennen. Wij bevelen de richtlijn van vier tot zes jaar graag aan. De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).

Leeftijd 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur

Na het zesde levensjaar is dit maximaal 1 uur, verdeeld over twee momenten van ongeveer 30 minuten. Een goede balans met lichamelijke beweging wordt nóg belangrijker.

Leeftijd 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur

Vanaf het achtste levensjaar is het advies maximaal 1 à 1,5 uur beeldschermtijd per dag. Het liefst met pauzes, ter afwisseling voor de ogen en de houding. Hou ook hier de balans met beweging goed in de gaten.

Leeftijd 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur

Blijf pauzes aanhouden, en laat ze zeker geen 2 uur aan een stuk achter een scherm zitten. Houd de 20-20-2 regel in de gaten. Zorg ervoor dat ze genoeg te doen hebben naast het scherm. Laat ze lekker buiten zijn, voetballen, ravotten, steppen of wat dan ook.

Leeftijd 12 jaar en ouder

Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag. Elk kind is natuurlijk anders en daardoor kunnen de regels ook wisselen. Kijk naar je kind en naar wat je zelf belangrijk vindt. Het opstellen van regels en hierin consequent zijn, is niet voldoende. Even belangrijk is de interesse in en aandacht hebben voor wát kinderen kijken tijdens die schermtijd.
Dan nog wat algemene wetenswaardigheden over schermen en ogen.

Bijziendheid en buiten zijn

Het Erasmus MC Oogheelkunde heeft een onderzoek gedaan naar schermtijd en heeft 5 weken het smartphonegebruik bij kinderen gemonitord. Naar aanleiding daarvan waarschuwen zij voor bijziendheid bij kinderen. Doordat kinderen minder buiten spelen en meer achter een telefoon of tablet zitten -en dus veel dichtbij kijken- kan het oog beschadigen. Je kunt er blijvend slechtziend van worden. Maar ook bleek: daglicht is helend voor de ogen. En dus is het advies om dagelijks zeker twee uur buiten te zijn. Als kinderen onder schooltijd al een uur buiten spelen, blijft er voor ‘thuis’ nog een uur over en deel je de verantwoordelijkheid. Buitenlicht is heel belangrijk voor onze ogen, omdat buiten de stof dopamine wordt aangemaakt, die ervoor zorgt dat het oog intact blijft.

Onthouden: de 20-20-2 regel

Er is een richtlijn voor kinderen, bedacht door oogartsen en gericht op het behoud van de ogen: 20-20-2. Makkelijk te onthouden ook. Kijk je 20 minuten naar een scherm, houd dan 20 seconden pauze (loop een rondje). De 2: ga per dag 2 uur naar buiten.

Tip: maak het leuk en aantrekkelijk voor je kind om offline te zijn. Ga samen wat leuks doen. En (met een knipoog): geef het goede voorbeeld, dus laat zelf je telefoon eens wat vaker liggen. Wil je aan de slag met schermtijd op je telefoon? Lees dan onze handleiding over schermtijd instellen. Zorg ook voor de juiste schermloze momenten, zoals het instellen van bedtijd

Bronnen:

Artikel NOS over bijziendheid

Advies WHO over jong kind en scherm

Artikel met tips voor schermtijd per leeftijd

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (4)

Hanneke
16 april 2024 13:18

Beste Stephanie,
Dank voor je bericht aan Maria ;-). Punt is alleen dat het zo niet werkt; FamilyLink werkt niet op de iPhone van je kind. Bij de ouderlijk toezicht app Qustodio maakt het niet uit welk apparaat jij of je kind gebruikt, daar werken de instellingen altijd. Je kunt Qustodio een maand gratis en vrijblijvend proberen.
Groet, Hanneke

Stephanie Groothaerd
12 april 2024 20:26

Maria al aan Google familylink gedacht? Dat zou moeten lukken. Ik heb iPhone en dochter Samsung en werkt hier perfect

Hanneke
21 juni 2022 09:41

Dag Maria, bedankt voor je reactie. We hebben daar op dit moment nog geen oplossing voor. Helaas. Groet, Hanneke

Maria
19 juni 2022 19:27

Wij, als ouders hebben een Samsung, maar m'n dochter heeft een apple. Klopt het dat er geen app is die de schermtijd op afstand kan vergrendelen. We zoeken naar een oplossing.. onze dochter van 12. Gaat soms ruim over de drie uur heen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: