Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe oud moet mijn kind zijn voor social media?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 26 januari 2023

Je kind is 11 jaar en doet al vrolijk mee met de dansjes op TikTok, plaatst foto’s op Insta en stuurt Snaps naar vrienden. Dat vind je misschien wel erg jong! Hoe oud moet mijn kind zijn voor social media? Wat is de leeftijdsgrens eigenlijk? In deze blog geven we antwoord op al je vragen.

Vanaf welke leeftijd op social media?

Het is voor ouders/opvoeders goed om te weten dat elk social-mediaplatform een leeftijdsgrens heeft. Het Europees Parlement heeft in 2018 al bepaald dat kinderen jonger dan 16 jaar officieel ouderlijke toestemming nodig hebben.
Daarnaast hanteren social media vaak een eigen minimale leeftijd, maar dit is niet altijd in overeenstemming met wat het Europees Parlement heeft vastgesteld. Dit is misschien verwarrend, daarom een voorbeeld:

Als je kind een TikTok-account wil, dan vraagt de TikTok-app om een minimale leeftijd van 13 jaar in te voeren. Je kind kan dus zonder jouw toezicht een account aanmaken, ook al hoor jij toestemming te geven. TikTok en ook andere apps houden niet altijd rekening met de toestemmingsverklaring van ouders.

Vanaf 13 jaar

Hieronder een lijst met social media, waarbij je kind officieel toestemming moet krijgen van een ouder. Volgens deze social media kunnen kinderen vanaf 13 jaar op hun platform. Klik op een van de sociale medianetwerken om meer te weten te komen over het platform.

Vanaf 16 jaar

Op deze social media is het standaard leeftijdsadvies 16 jaar en ouder.

Waarom mogen kinderen niet op social media?

Kinderen jonger dan 13 jaar mogen volgens de verschillende social media officieel niet op hun platform. Waarom is dat zo bepaald? Welke risico’s zitten er aan het gebruik van social media door jongere kinderen? Volgens het Europees Parlement moet de nieuwe wet de schadelijke gevolgen van social media op de ontwikkeling van het kind tegengaan. Volgens sommige onderzoeken hebben social media invloed op de ontwikkeling van het kind. Gevolgen zijn slechte concentratie, obsessieve persoonlijkheid, slechtere zelfbeheersing, angst en depressie.

De consumentenbond nam grote socialmediakanalen onder de loep en concludeerde dat ze niet geschikt zijn voor kinderen. Zij vindt kinderen kwetsbaar, en vindt dat de social media niet genoeg rekening houden hiermee. De privacy van jonge gebruikers wordt geschonden; socialmediabedrijven zoals Facebook delen gegevens met andere bedrijven. Daarnaast zijn er te weinig kindvriendelijke instellingen.

Kliksafe en social media     

Wist je dat je als klant van Kliksafe zelf kan bepalen tot welke social media je kind toegang mag? Als je kinderen jonger dan 13 of 16 jaar zijn, kun je ervoor kiezen om social media een tijdje uit te zetten. Dat kun je zelf doen in het filter, als je een internetverbinding van Kliksafe hebt. Je kan ook kiezen voor de ouderlijk toezicht app Qustodio van Kliksafe, die je installeert op de apparaten van je kind.

Bronnen:

- Internetmatters.org
- Consumentenbond.nl
- https://www.maastrichtuniversity.nl/blog/2021/03/minors-and-social-media-%E2%80%93-how-are-most-vulnerable-protected

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: